Maakt het leven mooier

Oei: 70 procent van de Noren vindt dat Märtha Louise haar prinsessentitel moet opgeven

Uit een onderzoek van de Noorse zender NRK blijkt dat de steun voor de monarchie in Noorwegen tot een historisch dieptepunt is gedaald. De populariteit van het Noorse koningshuis als geheel is sterk afgenomen, maar in het bijzonder prinses Märtha Louise kan op veel kritiek rekenen.

Oei: 70 procent van de Noren vindt dat Märtha Louise haar prinsessentitel moet opgeven

De Noorse monarchie is de afgelopen tijd aardig aan het wankelen, en daar is het volk maar al te goed van op de hoogte. De steun voor het koningshuis blijkt de afgelopen tijd flink gedaald te zijn, en het volk kijkt steeds kritischer naar de royals. Sterker nog: maar liefst zeven op de tien Noren vinden dat prinses Märtha Louise haar prinsessentitel zou moeten inleveren.

Noorse monarchie

Waar de Noorse monarchie in 2017 nog geliefd was onder 81% van de bevolking, is die steun de afgelopen jaren flink afgenomen. In een recente peiling, uitgevoerd door Norstat voor NRK, blijkt dat slechts 62% van de Noren de monarchie nu nog steunt. Aii...

Een historisch dieptepunt, maar die komt niet geheel onverwacht. De koninklijke familie, en vooral koning Haralds gezin, ligt al geruime tijd onder een vergrootglas. De ophef rondom Marius Borg Høiby zorgde al voor de nodige negatieve publiciteit, maar prinses Märtha Louise speelt een nog prominentere rol. Haar excentrieke keuzes in haar liefdesleven en haar extravagante huwelijk deden behoorlijk wat stof opwaaien, en dit leverde haar royal reputation een flinke deuk op.

Commerciële uitbuiting

Haar relatie met de controversiële sjamaan Durek Verrett werd haar al niet echt in dank afgenomen, maar na alle poespas rondom hun huwelijksdag zijn de rapen nu helemaal gaar. De prinses besloot namelijk de exclusieve rechten van hun huwelijksfeest te verkopen aan het Britse celebritymagazine Hello! Magazine en aan Netflix. En deze deals leken de belangen van het Noorse volk te overstijgen: met witte lakens deden ze er alles aan om hun ceremonie en hun feest zo geheim mogelijk te houden.

Die 'commerciële uitbuiting' van een koninklijke titel viel niet in goede aarde bij de Noren. In die recente peiling gaf maar liefst 69% aan dat prinses Märtha Louise haar prinsessentitel zou moeten verliezen. Zelfs onder de groep die de monarchie nog steunt, vindt 63% dat het tijd is dat ze afstand doet van haar titel. Volgens NRK is men er vooral klaar mee dat de prinses de monarchie gebruikt voor commerciële doeleinden, want koninklijke titels zouden niet te koop mogen zijn. Tja, en geef ze daar eens ongelijk in.

Prinses Märtha Louise en Durek Verrett deden er alles aan om hun feest zo geheim mogelijk te houden. (Beeld: NL Beeld / Dana Press)

Titel van Märtha Louise

De Noren kunnen vinden wat ze willen, maar dat betekent natuurlijk niet dat Märtha haar titel daadwerkelijk gaat verliezen. Volgens haar vader, koning Harald, is het woord 'prinses' meer een naam dan een titel, en die naam draagt Märtha Louise nou eenmaal omdat ze de dochter van een koning is. Bovendien heeft de prinses eerder al haar koninklijke taken naast zich neergelegd, en beloofde ze haar titel niet meer voor commerciële doeleinden te gebruiken. Maar goed, die belofte lijkt ze inmiddels al weer een beetje vergeten te zijn...

Royalty
  • NRK
  • NL Beeld