Glamour met een knipoog

Onze favoriete shows van Paris Fashion Week: 'Niet voor bangeriken'

Paris Fashion Week 2024 gaat de boeken in als een van de meest baanbrekende ooit. Van sportieve tenues en blote borsten tot sprookjesachtige prinsessenjurken en hoeden zo groot als een parasol: we delen onze favoriete shows. 

Paris Fashion Week show

De rust is wedergekeerd in de Franse hoofdstad. Paris Fashion Week is tot een einde gekomen en er werden baanbrekende looks geshowd. De shows vielen dit jaar vooral op omdat ze de grenzen van experimentele schoonheid verlegden. Tijd om terug te blikken op de mooiste shows - dit zijn de favorieten van Beau Monde's online redactie!

Sandy – Elie Saab en Alexander McQueen

Beau Mondes chef online Sandy: "Misschien is het omdat ik de afgelopen tijd te veel met m’n neus in de romantasy-boeken heb gezeten, maar ik kan geen genoeg krijgen van de prachtige looks die Elie Saab afgelopen week toonde op de Parijse catwalks. Van feeërieke, flowy kleedjes tot eindeloze natuurlijke borduursels en stralende details: ik heb m’n ogen uitgekeken."

"Een ultiem favoriete look kiezen is niet makkelijk, maar uiteindelijk heb ik een zwak voor natuurlijke elementen, gedetailleerde borduursels en dramatische capes. Van subtiele graanmotieven tot eindeloze glanzende pailletten: yes please! Ik duim ervoor dat we we één van deze glamour-nimf-achtige japonnetjes de komende tijd op een rode loper voorbij zien komen!"

"Mijn tweede favoriet is (tegen mijn eigen verwachtingen in) de presentatie van Alexander McQueen. Ik was na de exit van Sarah Burton en de eerste collectie van opvolger Seán McGirr niet helemaal overtuigd, maar met z’n tweede collectie laat de Ierse designer duidelijker zien wat hij in z’n mars heeft."

"Naar eigen zeggen heeft hij zich voor deze collectie laten inspireren door Lee McQueen himself, en die inspiratie zagen we terug in de combiatie van dromerig tule, vakkundig maatwerk, én McGirrs eigen draai aan de beruchte ‘bumsters’. Hoewel je je kunt afvragen in hoeverre trenchcoats en blazers echt zomers zijn, hebben we het hier natuurlijk wel over een voorjaar met een Iers randje. Ik ben in elk geval reuze benieuwd naar wat McGirr verder neer gaat zetten bij het Britse modehuis!"

Estelle – Weinsanto en Mugler

Online redacteur Estelle: "De show begon met een theater performance: één van de modellen op de eerste rij werd aangesproken door een garderobe-bediende omdat hij hetzelfde mini-jurkje met korsetten droeg. De stafmedewerker rekende af met het model met een slo-mo klap in het gezicht met een Weinsanto-handtas. Veel meer dan dat is er niet nodig om mijn hart te winnen. En het werd nog mooier: veelkleurige patronen die psychedelisch doen aanvoelen, Franse baretten, Art Nouveau-motieven, minirokken zo groot als een dubbelgevouwen servet en dienbladen uit de Eiffeltoren - alles waar ik mijn kledingkast mee zou willen vullen."

"In zijn creatieve proces staat vrijheid centraal en dat is te zien aan de (soms) schaars geklede modellen en overdaad aan stoffen en kleuren. "Emily in Paris op LSD", zei Weinsanto lachend voor de show. Of de look geschikt is voor het dagelijks leven? Dat zeker niet. Maar dromen over flaneren in een Weinsanto-pakje op kerstavond... Hell yeah! Al zal ik tactisch moeten kiezen - met ontblote borsten boven een corset zal mijn vriend hoogstpersoonlijk zorgen voor een performance à la Weinsanto."

"'Niet voor bangeriken', luidde de disclaimer voor Mugler's show. Ondanks het donkere en stemmige thema van de collectie - de kleuren hadden wat mij betreft iets opvallender gemogen - wint deze een plek in mijn rijtje met favorites. Waar Weinsanto met blote borsten op de runway voor een opmerkelijk moment zorgt, weet Mugler dat te doen met zijn scherpe V-vormige pony die beide ogen bedekt en net onder de neus stopt."

"De collectie ademt kracht, sensualiteit en elegantie. Een een lust voor het oog, als je het mij vraagt. Mugler staat bekend om zijn vooruitstrevende, disruptieve benadering van mode door de lens van cultuur, kunst en entertainment. Een invalshoek die ik wel kan waarderen. Kom maar door met die baanbrekende looks op de catwalk!"

Hanna – Chloé en Victoria Beckham

Online redacteur Hanna is 'helemaal weg' van de Chloé Spring/Summer 2025-collectie. "Deze collectie doet zijn naam Freedom Collection absoluut eer aan. Misschien komt het ook een beetje door het herfstweer, maar ik droom hierbij meteen helemaal weg naar broeierige zomerdagen."

"De luchtige stoffen, dromerige kleuren en kanten afwerkingen brengen je natuurlijk helemaal in de vintage boho-sferen. Ik zie mezelf er in ieder geval direct in flaneren, ergens aan een zonnige kust! Mijn favoriete detail? De schelpen, die in verschillende vormen via de accessoires terugkomen."

"Ook de collectie van Victoria Beckham vond ik benoemenswaardig, en dan met name de gedrapeerde tops en jurken. Ze geven een beetje een wetlook-effect, bijna alsof de stof vloeibaar over de modellen heenglijdt. Zelf gaf Victoria aan met haar collectie de sensualiteit en beweging van het lichaam te willen accentueren - en dat is duidelijk helemaal gelukt."

"De rode, gebloemde jurk is mijn persoonlijke favoriet, maar ook de gedrapeerde tops vind ik supertof. Zeker de combinatie van deze vloeiende kunstwerkjes met wijde, loshangende items geeft de collectie een interessant en edgy contrast. Ik ben fan!"

Fashion
  • Beau Monde
  • NL Beeld