Glamour met een knipoog

De nieuwe generatie royals: hoe bereiden prinsen en prinsessen zich voor op hun toekomst?

De jonge royals worden zorgvuldig voorbereid op hun toekomstige rollen als vorst. Ze groeien op in een wereld waarin monarchieën hun rol moeten aanpassen aan de moderne verwachtingen - en dat is nog niet zo makkelijk...

Jonge royals

Een nieuwe generatie troonopvolgers wordt klaargestoomd voor het koningschap. Prinsen en prinsessen nemen het stokje over van hun ouders, maar hoe bereid je je daarop voor in een veranderende wereld vol verwachtingen?

Onderwijs

Om een rol als monarch goed te vervullen, is een veelzijdige kennisbasis essentieel. Wat voor opleiding de jonge royals gaan volgen, is dan ook allesbepalend. Niet heel gek dus, dat veel royals kiezen voor een studie in het buitenland - weg van alle pottenkijkers en het bemoeizuchtige thuisfront. Toch ligt een veelzijdig academisch traject voor velen in de lijn der verwachting, of dat nou in binnen- of buitenland is. Hoe dat eruit ziet, wisselt per monarchie. Om maar een paar voorbeelden te noemen:

  • Prinses Amalia is in september 2022 begonnen met haar studie Politieke Wetenschappen, Psychologie, Recht en Economie (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam. Een hele mond vol!
  • Prins George is nog jong, maar zijn ouders, prins William en prinses Kate, zijn alvast hard op zoek naar een prestigieuze kostschool voor de prins. Au moment volgt hij braaf z'n lessen aan de Lambrook School, maar wordt het daarna Eton zoals papa, Marlborough College zoals mama, of de Oxfordse St Edward's School? De tijd zal het leren!
  • Prinses Ingrid Alexandra heeft een mix van openbaar en privé-onderwijs gevolgd, en net als Amalia heeft zij een specifieke interesse in politiek en milieu.
  • Prinses Elisabeth behaalde afgelopen zomer haar diploma te Oxford, en begon vorige maand aan de topuniversiteit Harvard. Hier werkt ze na het behalen van haar bachelor History & Politics aan een mastergraad Public Policy.

Publieke optredens

Jonge royals worden al vroeg blootgesteld aan hun publieke rol door betrokken te zijn bij diplomatieke en ceremoniële gebeurtenissen. Denk aan prinses Amalia met haar rol binnen de Raad van State, ontmoetingen met staatshoofden of openbare vieringen. Alles om vertrouwd te raken met de media-aandacht en het ceremonieel rondom de monarchie.

Toch valt het relatief gezien erg mee hoeveel we Amalia in haar rol als prinses zien. Vergelijk het bijvoorbeeld met de piepjonge tweeling uit Monaco, of de Spaanse prinsessen Leonor en Sofía die al jarenlang bij allerhande evenementen acte de présence geven.

Begeleiding

Een groot deel van de voorbereiding op het koningschap bestaat uit de persoonlijke begeleiding. De jonge royals leren hoe ze moeten omgaan met de pers, politieke kwesties en alle verantwoordelijkheden die een toekomstig staatshoofd heeft. Want dat is natuurlijk niet zomaar een taak.

Overigens zien we wel dat de meeste ouders zorgen voor een balans tussen koninklijke plichten en een relatief "normale" jeugd - bij Kate en William in het paleis moeten de kinderen gewoon de tafel dekken en afwassen!

Passie en ontwikkeling

Monarchieën passen zich aan aan de 21e eeuw. Dat zien we bijvoorbeeld doordat individualiteit en persoonlijke groei steeds belangrijker worden in de koninklijke kringen. Jonge royals worden dan ook steeds meer aangemoedigd om hun eigen interesses en passies te ontdekken. Paardrijden, tekenen of hockeyen bijvoorbeeld!

Media en privacy

De royals zijn levend voer voor social media én de roddelpers - niemand staat meer in de spotlight dan een koning of koningin. Leren omgaan met de constante media-aandacht en het bewaken van privacy is dan ook onmisbaar in de voorbereiding van de tieners. De meeste prinsen en prinsessen hebben een afgeschermd account en brengen alleen nieuws naar buiten via de officiële kanalen van het Koninklijk Huis.

Een goede opleiding, publieke optredens, persoonlijke begeleiding én individuele ontwikkeling lijken dus de key in alle voorbereidingen, op weg naar de troon. Hoewel de meeste ouders pleiten voor een normale jeugd, vragen wij ons af in hoeverre dat écht aan de orde is met al deze verplichtingen...

Royalty
  • Beau Monde archief, de Telegraaf, Vorsten, ELLE, Blauw Bloed
  • NL Beeld