Máxima’s kracht: 9x wat maakt haar zo leuk en geliefd?

Ze mag dan onze koningin zijn, ze was óók gewoon luizenmoeder, doet inkopen bij de Hema en maalt niet om haar uitgroei of een rimpeltje meer.

Iedereen zwicht voor de charmes van koningin Máxima. Maar waar zit 'm dat precies in?

Nederland leerde Máxima Zorreguieta zo'n twintig jaar geleden kennen als de nieuwe vriendin van onze kroonprins. Máxima werd vrijwel direct in de harten van de Nederlandse bevolking gesloten.

1. Haar charisma

De koningin kan met mensen uit alle lagen van de bevolking omgaan en heeft in haar royal loopbaan duizenden mensen gesproken en elk haar tijd gegund. Dat siert haar. Ze deelt graag (gemeende) complimenten uit, heeft altijd wel iets te babbelen en stelt je graag op je gemak. Ze heeft altijd een brede glimlach en is goed gehumeurd.

2. Intelligentie

Máxima is verreweg van “een beetje dom” en straalt deze zelfverzekerdheid uit. Ze weet waar ze over praat maar deinst niet terug om een vraag te stellen. Ze studeerde in 1988 af aan de Northlands School en koos vervolgens de studierichting Economie aan de Katholieke Universiteit van Argentinië. Ze deed onderzoek naar de financiële markt en werkte bij verschillende grote bedrijven, zoals Dresdner Kleinwort Benson en de Deutsche Bank in New York, waar ze Vice-President Institutionele Verkoop werd. De passie voor economie zit er nog steeds in, Máxima zet zich al jaren in om financiële diensten voor iedereen wereldwijd beschikbaar te stellen en is (fanatieke!) speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN. That's our girl!

3. Haar toegankelijkheid

Máxima is toegankelijk omdat ze zo realistisch is. Ze is zo normaal gebleven, zullen we maar zeggen. “Haar figuur is prachtig, en ze is fit, maar niet onrealistisch dun zoals veel andere beroemdheden. Haar haar is gezond en glanzend, maar niet perfect Hollywood-gestyled.” Het zijn deze 'realistische' dingen waar we onszelf in kunnen verplaatsten, het maakt de koningin bereikbaar én benaderbaar.

4. Fashion

Ze draagt bij elk gala haar (mode)steentje bij en komt in vol ornaat ten tonele tijdens werkbezoeken. Ze draagt high fashion en dure pakjes van modehuizen. Maar je kunt Max ook gewoon spotten in een H&M'etje of een Zara'tje.

5. Humor

Máxima is een positief mens, maakt met liefde de hele dag grapjes, lacht graag en lacht veel. Ze heeft humor en ze heeft flair. Zelfs tijdens haar eerste televisiemoment liet ze deze humor al doorschemeren (“hij was een beetje dom”) en maakt Nederland kennis met een toekomstige, humoristische koningin.

6. Haar lach

Laten we het nog even over die lach hebben. Waar we Máxima ook zien, op televisie, in kranten of op internet: haar lach is niet te missen. Vaak spontaan en soms ongecontroleerd; in tegenstelling tot het imago dat sommige andere Koningshuizen hebben, heeft Máxima met haar spontaniteit en vrolijkheid een flinke dosis plezier en vlotheid in het Nederlandse Koningshuis geïnjecteerd. En dat omarmde Willem-Alexander (en de rest van Nederland) maar al te graag.

7. Glamour & Degelijk

Een beetje glamour is al
 tientallen jaren normaal in de 
koningshuizen, en niet meer beperkt tot het standaard 
glamourkoningshuis – zoals dat van Monaco, met zijn getroebleerde en gestylede prinsessen. Maar het leuke aan Máxima is dat zij best van de glamourafdeling is, maar toch ook de degelijkheid van onze eigen Beatrix heeft.

8. Normale moeder

Na de geboorte van prinses Amalia in 2003 werd Máxima in 2005 en 2007 ook moeder van Alexia en Ariane. Het moeder-zijn vult ze graag zo normaal mogelijk in. Zo meldde ze zich aan als luizenmoeder op de school van haar dochters en stond ze op de hockeyclub gewoon achter de bar.

9. Royal feminist

In 2014 sprak de koningin in Eindhoven op uitnodiging van minister Jet Bussemaker over hoe belangrijk financiële onafhankelijkheid van vrouwen is. “Emancipatie is: zelf aan het stuur zitten van je leven. Al dan niet met een bijrijder naast je en een volle achterbank”, aldus Máxima. “Onze kenniseconomie wordt steeds sterker aangedreven door deze meisjes.”

Bron: Jan Magazine, Harpers Bazaar, Vorsten | Beeld: BrunoPress, Koninklijk Huis

Laatste nieuws