Dit zijn de regels waar first ladies zich aan moeten houden

Van niet mogen autorijden tot het uitkiezen van een kerstthema.

Lees ook

Als first lady krijg je enorme verantwoordelijkheden op je bordje (denk: staatsdiners) en tegelijkertijd moet je nadenken over de meest eenvoudige dingen (lees: een raampje openzetten). Aan deze verrassende regels moet Jill Biden zich net als haar voorgangers houden.

Geen andere inrichting

In de familievertrekken van het Witte Huis mag wel een en ander verschoven worden, maar de andere kamers van het monumentale gebouw kunnen niet anders ingericht worden. Wil de vrouw des huizes dat wel? Dan moet dit besluit voorgelegd worden aan een speciale commissie.

Een kerstthema kiezen

Jacqueline Kennedy was de eerste first lady die met een thema voor de kerstboom van het Witte Huis op de proppen kwam. Zij versierde de naaldboom in Notenkraker-stijl en sindsdien worden alle presidentsvrouwen geacht om rond de kerstdagen een nieuw decoratiethema te bedenken.

Onderscheid maken tussen cadeaus

Zomaar een cadeau aannemen zit er niet in. Eerst moet de first lady onderscheid maken of het gaat om een cadeau aan de Verenigde Staten óf om een cadeau aan de familie. Alleen de presentjes uit de laatste categorie mogen aangenomen worden. Zit daar een lekker flesje wijn of parfummetje tussen? Jammer maar helaas: die mogen niet mee naar huis. Etenswaar, dranken en producten die je op de huid aanbrengt, worden kort na ontvangst vernietigd voor de veiligheid van de president en zijn familie.

Geen raampje openzetten

Voormalig first lady Michelle Obama onthult dat haar dochter hiermee weleens de fout in is gegaan. “In het Witte Huis kun je geen raam openzetten. Sasha deed ooit haar raam open – en er werd meteen gezegd dat hij weer gesloten moest worden. Daarna is het raam nooit meer opengegaan.”

Staatsdiners organiseren

De first lady staat aan het hoofd van de staatsdiners en moet daarbij heel wat knopen doorhakken. Zo bepaalt ze waar iedereen gaat zitten, welke bloemen er worden gebruikt en hoe de avond gevuld moet worden.

Rondleiding geven aan hun opvolgers

Na de verkiezingen moet de 'uitgaande' first lady een rondleiding door het Witte Huis geven aan de 'inkomende' first lady. Naar verluidt is dat rondje door het huis vaak niet het gezelligste moment in hun beider levens. “De stress die iedereen kent van een grote verhuizing, die nog eens versterkt kan worden door politieke spanningen, generatieverschillen en het meekijkend oog van de wereld”, zo vat 'first lady-deskundige' en auteur Kate Andersen Brower het samen.

Eén keer dragen

Als first lady mag je designerkleding aannemen als geschenk, maar er is wel een strikte voorwaarde aan verbonden: het kledingstuk mag slechts één keer gedragen worden. Zowel Michelle Obama als Melania Trump hebben hun inauguratiejurken daarom gedoneerd aan een museum. Als de presidentsvrouw een designerkledingstuk vaker uit de kast wil trekken, zal ze het zelf moeten betalen.

Niet autorijden

Zowel Hillary Clinton als Michelle Obama hebben aangegeven dat ze het jammer vonden dat ze gedurende hun tijd in het Witte Huis niet meer zelf auto mochten rijden. Michelle liet in een interview weten dat ze ook nu nog niet achter het stuur mag kruipen van de Secret Service.

Barack Obama ondertekende in 2013 een wetsvoorstel waarmee alle voormalige presidenten en first ladies van de VS de rest van hun leven door de geheime dienst beschermd worden. Indien een first lady later hertrouwd, wordt deze bescherming echter opgeheven.

Andere baantjes hebben

First lady zijn is misschien wel een fulltime job op zichzelf, maar als vrouw van de president mag je er ook een andere baan op nahouden. Jill Biden gaf al aan dat ze gewoon les wil blijven geven. Ook haar voorgangers Bess Truman, Eleanor Roosevelt en Sarah Polk bleven hun eigen centen verdienen terwijl ze in het Witte Huis woonden.

Een andere vrouw

Een vrijgezel of weduwnaar als president? Ook dan hoeft de rol van first lady niet onvervuld te blijven. In het verleden hebben vrouwelijke familieleden of vrienden van de president in zulke gevallen de taak als gastvrouw van het Witte Huis op zich genomen.

Volgers niet meenemen

Een relatief jonge traditie: het Twitter-account @FLOTUS wordt bij elke machtswisseling overgedragen van de voormalige op de huidige first lady. Ze moeten daarna wel weer zélf alle followers terugwinnen, want bij iedere overdracht zet Twitter het volgers-aantal weer op nul.

Bron: Marie Claire US | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook