‘Dit is de kans voor de royal family om de banden te herstellen, maar grijpen ze hem aan?’

Prins Harry is voor het eerst weer terug op Engelse bodem vanwege de uitvaart van prins Philip.

Lees ook

De uitvaart van prins Philip aanstaande zaterdag zal in kleine kring plaatsvinden, maar prins Harry is er in ieder geval bij. De koninklijke familie durft zich in deze tijd kwetsbaar op te stellen.

Eerste terugkeer

Voor het eerst sinds hij zijn koninklijke taken heeft neergelegd, is prins Harry teruggekeerd naar Engeland, om aanstaande zaterdag de uitvaart van zijn grootvader bij te wonen. De hoogzwangere hertogin Meghan blijft achter in LA. Naar verluidt heeft ze geen medische verklaring van haar arts gekregen, waardoor ze niet kan reizen.

Maar ook als ze wél in het vliegtuig had mogen stappen was het maar de vraag geweest of Meghan mee was gegaan. Vanwege de strikte coronaregels kan er maar een handjevol familieleden aanwezig zijn bij de begrafenis van Philip. En gezien de opgelopen spanningen tussen de Sussex'jes en de rest van de royal family lijkt het velen beter dat alleen Harry zijn opa een laatste eer komt bewijzen.

Kans op verzoening

Veel koningshuisverslaggevers, waaronder Katie Nicholls, zien de droevige plechtigheid ook als een uitgelezen kans voor de familie om de banden te herstellen: “Familieleden hopen dat dit de kans is voor Harry om zich weer met zijn familie te verzoenen, met name met zijn broer, schoonzus en met zijn vader, die heel erg op een familiereünie had gehoopt.”

Maar grijpen ze die kans aan? Het wordt Harry niet makkelijker gemaakt doordat hij de eerste vijf dagen van zijn verblijf in het Verenigd Koninkrijk in quarantaine moet. Royaltykenner Robert Lacey ziet het desondanks positief in: “De familie kan zich nu concentreren op het opbouwen van een menselijke band, en ik denk dat de plechtigheid van het overlijden van hun grootvader en de stille familietijd samen op een paradoxale manier de kans biedt om daar aan te werken, van broer tot broer. Het feit dat Meghan er niet is – met een heel goede reden – zou daar ontzettend bij kunnen helpen.”

Open over het verlies

De royal family spreekt bijzonder openhartig over het verlies van prins Philip. Zowel prins Charles en prinses Anne als gravin Sophie hebben openlijk op het overlijden van hun (schoon)vader gereageerd.

“Zoals u zich kunt voorstellen, missen mijn familie en ik mijn vader enorm. Hij was een zeer geliefd en gewaardeerd figuur en ik denk dat hij diep geraakt zou zijn door het grote aantal mensen dat ons verlies en verdriet deelt”, sprak prins Charles in een video op sociale media.

Zijn zus Anne volgde al snel: “Je weet dat het gaat gebeuren, maar je bent er nooit echt klaar voor. Mijn vader was mijn leraar, mijn grote steun en mijn criticus, maar het is vooral zijn voorbeeld van een goed geleefd leven en gegeven dienstbaarheid dat ik wilde nastreven.”

Sophie, gravin van Wessex, vertelde over de laatste momenten van haar schoonvader, prins Philip. “Het was goed zo voor hem. Het was heel teder. Het was alsof iemand hem bij de hand nam en hij vertrok. Heel, heel vredig, en dat is alles wat je voor iemand kunt hopen, nietwaar?”

Bron: Vanity Fair, ABC, Instagram The Royal Family | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook