De liefste uitspraken van de Queen over prins Philip

Prins Philip nam niet graag complimentjes aan, maar dat hield Elizabeth niet tegen om ze toch af en toe uit te delen.

Philip en Elizabeth ontmoetten elkaar voor het eerst in 1939 (!) en gaven elkaar acht jaar later het jawoord. In hun decennialange huwelijk heeft de normaal zo gereserveerde Queen zich regelmatig uitgelaten over haar rots in de branding.

Meer dan 73 jaar waren Queen Elizabeth en prins Philip getrouwd. Hoewel het huwelijk lang niet altijd over rozen ging, werd de relatie tussen de twee al die jaren gekenmerkt door liefdevolle gebaren, bewondering en respect voor elkaar. De Queen spreekt niet vaak openlijk over haar gevoelens, maar heeft wel meer dan eens in het openbaar laten vallen hoeveel haar echtgenoot voor haar betekende.

Zilveren huwelijksjubileum, 1972

“Als mij gevraagd wordt wat ik na 25 jaar huwelijk van het gezinsleven vindt, dan kan ik heel eenvoudig en met volle overtuiging zeggen dat ik er helemaal achter sta.”

Gouden huwelijksjubileum, 1997

“Hij is iemand die niet snel complimenten aanneemt, maar hij is gewoonweg al deze jaren mijn steun en toeverlaat geweest, en ik, en deze hele familie, en dit land en vele andere, zijn hem meer schuldig dan hij ooit zal toegeven, of dan we ooit zullen weten.”

Toespraak na vijftig jaar op de troon, 2002

“Ik gebruik deze gelegenheid om te zeggen hoeveel kracht ik kan putten uit mijn eigen familie. De hertog van Edinburgh heeft een bijdrage van onschatbare waarde geleverd aan mijn leven de afgelopen vijftig jaar, net als aan alle liefdadigheidsinstellingen en organisaties waarbij hij betrokken is geweest.”

Toespraak na zestig jaar op de troon, 2012

“Tijdens al deze jaren als uw koningin is de steun van mijn familie, van alle generaties, onmetelijk groot geweest. Prins Philip staat geloof ik bekend om het weigeren van complimenten in alle vormen. Maar hij is altijd een constante kracht en gids geweest.”

Kersttoespraak 2017, na het pensioen van prins Philip

“Prins Philip heeft besloten dat het tijd is om rustiger aan te doen, nadat hij 'zijn steentje heeft bijgedragen', zoals hij het zuinigjes zegt. Maar ik weet dat zijn steun en zijn unieke gevoel voor humor even sterk zullen blijven.”

Bron: Tatler | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws