Hoeveel mensen wonen er eigenlijk in Buckingham Palace?

Queen Elizabeth dwaalt niet in haar eentje rond door de paleisgangen.

Lees ook

Al sinds jaar en dag is Buckingham Palace het officiële woon- en werkpaleis van de Britse monarch. Maar de Queen is niet de enige die in het riante optrekje werkt en overnacht. Ze deelt haar paleis met honderden (!) anderen.

Buckingham Palace

Queen Elizabeth bestierde haar koninkrijk jarenlang vanuit het Londense Buckingham Palace, maar inmiddels heeft ze zich definitief verplaatst naar het landelijker gelegen Windsor Castle. Dat betekent niet dat het paleis geen belangrijke functie meer vervult. Reken maar dat we de royals bij bijzondere momenten weer op het balkon van Buckingham Palace zien en er heus nog wel eens een staatbanket of receptie wordt gehouden. En ook achter de schermen blijft de koninklijke residentie een levendig stulpje, al wonen er niet meer zoveel mensen als vroeger.

240 slaapkamers

Buckingham Palace telt maar liefst 240 slaapkamers. 'Slechts' 52 daarvan zijn bedoeld voor royals en hun gasten, de overige 188 zijn de slaapkamers van bedienden. Juist ja, geheel à la Downton Abbey woont de staff ook in het paleis, zodat ze te allen tijde paraat kunnen staan voor Hare Majesteit. En met zoveel slaapkamers die gestofzuigd moeten worden (plus 19 ontvangstkamers, 92 kantoren en 78 kamers) heb je natuurlijk ook een aardige hoeveelheid personeel nodig.

Darren McGrady, de voormalige chef van Queen Elizabeth die wel vaker inside information vanuit het paleis deelt, bevestigt dat het personeel echt in bediendekamertjes woont. “Ik had een kamer in het paleis. Toen ik daar woonde, zag het er ook echt uit als in de Downton Abbey-serie.” Maar verwacht nu ook weer niet dat het personeel alleen een bed, een kast en een waskom tot hun beschikking heeft. Adrian Tinniswood schrijft in zijn boek Behind the Throne: A Domestic History of the British Royal Household dat het paleispersoneel toegang heeft tot 'een eigen sportschool, een zwembad, een squashbaan en een tennisbaan.” Ze zijn wel érg gemotiveerd om hun werknemers fit te houden daar! Voormalig lakei Thomas weet wel waar dat door komt: “Je kon een dag vrij nemen en dan gebruik maken van de personeelsbar in het paleis. Maar nadat er iets te vaak in de ochtend werd gedronken, is de bar verdwenen. Soms haalden onze feestjes zelfs de kranten.”

Minder bewoners

De 188 bediendekamers waren ooit allemaal bezet, maar zeer waarschijnlijk wonen er inmiddels minder mensen in Buckingham Palace. Ook wonen er momenteel geen leden van de Koninklijke Familie fulltime in het gigantische bouwwerk – de meeste kiezen voor wat kleinere en meer bewoonbare paleisjes verspreid over Londen.

Queen Elizabeth bracht er vroeger het meeste tijd door, maar aan het begin van de pandemie verkaste ze naar Windsor Castle, en na het overlijden van prins Philip besloot ze niet terug te keren naar het drukke Londen. Zowel door deze verhuizing van de Queen als door het afscheid van de hertog van Edinburgh is er minder personeel nodig in Buckingham Palace. Prins Charles, die in Clarence House woont, schijnt zijn hofhouding later helemaal niet naar Buckingham Palace te willen verplaatsen. De honderden slaapkamers lopen dus langzaamaan leeg. Als de royals ooit nog wat willen bijbeunen, stellen ze waarschijnlijk een groter deel van het paleis open voor het publiek (of maken ze er een leuk vijfsterrenhotelletje van, met zo'n vloeroppervlak lopen die paar hotelgasten toch niemand in de weg. En het zwembad ligt er al!). Vreemd om te bedenken dat er momenteel dus alleen maar 'commoners' en geen royals in een van 's werelds beroemdste paleizen wonen.

Bron: The List | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook