Leuk voor op je cv: de 8 vreemdste banen in Buckingham Palace

Wie zorgt er eigenlijk voor dat alle 600 klokken in Buckingham Palace verzet worden?

Lees ook

Queen Elizabeth wandelt natuurlijk niet in haar uppie door de koninklijke gangen van Buckingham Palace en Windsor Castle. Nee, de koningin heeft maar liefst achthonderd man personeel in dienst. En daar zitten wat vreemde baantjes tussen…

1. Meester van het Huishouden

De meester van het huishouden – of de Master of the Household, zoals dat in het Engels veel lekkerder bekt – houdt alle zaken in een koninklijke residentie nauwlettend in de gaten. Zo weet deze persoon precies welke officiële en privé-evenementen er plaats gaan vinden én houdt hij toezicht op het huishoudelijk en keukenpersoneel. Dat is natuurlijk geen kleine verantwoordelijkheid, en daarom staat daar een salaris van zes cijfers tegenover.

2. De Koninklijke Uurwerken Conservator

Heb je je ooit afgevraagd wie alle klokken van de Queen een uur verzet en de batterijen ervan vervangt wanneer dat nodig is? Het zal je niet verbazen dat koningin Elizabeth hier niet zelf de tijd voor vrijmaakt. Nee, dat is de verantwoordelijkheid van de Royal Horological Conservator. In totaal zijn er maar liefst 450 uurwerken in Windsor Castle, 600 in Buckingham Palace en nog eens 50 in Holyrood Palace.

Naast het vervangen van de batterijen en het verzetten van de tijd, onderhoudt de klokkenmaker alle uurwerken goed. Zo windt hij ze elke dag op en geeft ze om de twee weken een grondige onderhoudsbeurt. Dat de Koninklijke Uurwerken Conservator daar wel even zoet mee is, daar kun je de klok op gelijkzetten.

3. Apotheker voor het huishouden

Als de Queen last heeft van een kuchje, hoeft ze niet heel Londen door om bij haar huisarts op spreekuur langs te komen. Nee, de Britse koningin heeft natuurlijk een privé-dokter. Momenteel is de positie van Apothecary to the Household ingenomen door dokter Tim Evans.

4. De Vlag-Sergeant van de Queen

Zoals de naam misschien al doet vermoeden, houdt de Queen's Flag Sergeant toezicht op de vlag. Sinds 2017 is Lance Sergeant Patrick Nelson hier verantwoordelijk voor. Wanneer de Queen in Buckingham Palace is, hijst hij de Royal Standard. Is ze niet aanwezig? Dan hijst hij de Union Flag. Aha!

5. De Grote Vleessnijder

Koninklijke banketten waren vroeger vaste gelegenheden in grote koninklijke huishoudens, dus was het heel gepast om een speciaal iemand in dienst te hebben die je vlees met de hand sneed. Hoewel dit anno 2021 een stuk minder gebeurt, is de functie van Grand Carver nog steeds vervuld.

6. Stoffeerder

Het is geen gemakkelijke taak om de antieke meubels van de Queen in onberispelijke staat te houden. De koninklijke stoffeerder werkt dan ook hard om de meubelstukken te onderhouden en te restaureren.

7. Koninklijke Bibliothecaris

Elke koninklijke residentie heeft zijn eigen bibliotheek. Al die boeken moeten natuurlijk goed bewaard, onderhouden en gesorteerd worden. Daarom is er een Koninklijke Bibliothecaris aangesteld, om goed voor al die leeswerken te zorgen.

8. Trimmer van de Koninklijke paarden

Het Britse koningshuis en paarden gaan hand in hand. Zowel ceremonieel als in het persoonlijk leven van de Queen mogen paarden niet ontbreken. Het is dan ook niet gek dat er iemand is aangesteld om voor de koninklijke knollen te zorgen. De website van het Koninklijk Huis legt uit dat deze rol 'alle aspecten van de verzorging van paarden en pony's omvat'. Niet alleen moet de Koninklijke Trimmer zorgen voor de paarden, ook moet hij ervoor zorgen dat de Koninklijke stallen in tiptop staat worden gehouden.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de doedelzakspeler die iedere morgen als wekker van de Queen fungeert. Lees hier meer!

Bron: Hello! | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook