Prinses Amalia en haar Mojito: ‘Op een paard ben ik het meest wie ik ben’

Wat is dat toch met royals en hun paarden?

Prinses Amalia is niet de eerste en enige royal die zich meer thuis voelt in de manege dan in het paleis.

Echt leren kennen

Prinses Amalia kun je zomaar tegenkomen in een provinciale manege, ver van Den Haag, samen met haar paard Mojito. De kroonprinses doet soms stilletjes mee aan een concours, zonder aankondiging, zonder pers, andere deelnemers weten van niets totdat 'Amalia van Oranje' door de luidsprekers klinkt. Bij het paardrijden kan de troonopvolgster eindelijk echt zichzelf zijn.”Op een paard ben ik het meest wie ik ben. Als je me echt wilt leren kennen, moet je me zien rijden”, vertelt Amalia in het voorproefje dat we krijgen van het boek dat Claudia de Breij over de prinses heeft geschreven.

Prinsessen en paardenmeisjes

Dat Amalia voor haar Mojito geen prinses, maar gewoon een paardenmeisje is, is een verademing die veel andere Koninklijke Hoogheden ook herkennen. Prinses Beatrix heeft nooit uitgebreid over haar paardenliefde gesproken, maar ze waardeert het dat “haar vaardigheden te paard niets te maken hebben met haar status, maar voortkomen uit aanleg en wat ze zelf heeft geleerd”. Ook bij Queen Elizabeth zit de liefde diep. Ze kent alle paarden die ze ooit heeft gefokt nog bij naam, mist geen enkele paardenrace en rijdt zelfs op 95-jarige leeftijd nog rustig een rondje door Windsor.

Beeld: BrunoPress

Degene met wie de Queen écht eindeloos over paarden kan praten, is dochter Anne. “Ik kan me niet herinneren dat ik ooit niet gereden heb,” zegt de prinses. “Paarden zijn altijd in mijn leven geweest. Het is het meest voorkomende onderwerp in onze gesprekken.” Anne werd als tiener al geplaagd met haar liefde voor paarden. “Als het geen scheten laat of hooi eet, is ze er niet in geïnteresseerd,” zei haar vader prins Philip, nadat ze in 1976 meedeed aan de Olympische Spelen. Ook oudere broer Charles liet zich niet onbetuigd: “Laat ik het zo zeggen, we zijn verbaasd dat ze niet met een paard is getrouwd.”

Geen Koninklijke Hoogheid

Prinses Anne weet dat haar paardenliefde beroemd en berucht is: “Als ik in het openbaar verschijn, verwachten mensen dat ik hinnik, met mijn tanden knars, met mijn voet over de grond veeg en met mijn staart zwaai, wat allemaal niet makkelijk is.” Anne is van alle royals degene die het meest hands-on in: ze bestijgt nooit een kant-en-klaar gezadeld paard, maar doet alles zelf en mest ’s morgens vroeg ook gewoon de stallen van haar landgoed Gatcombe Park mee uit. Doorslaggevende factor in haar paardenliefde is ook in haar geval het feit dat het een paard niet uitmaakt wie ze is, maar wat ze kan. “Ik ben Your Royal Highness!” zei ze ooit. “Als ik een hindernis met water nader, en tig fotografen staan te wachten tot ik erin val, en honderden toeschouwers vragen zich af wat er zal gebeuren, is het paard zo’n beetje de enige die niet weet dat ik een royal ben!”

Bron: Koninklijk Huis, De Stentor, Ella Vermeulen (Beau Monde 10-2021) | Beeld: Beeld: RVD – Martijn Beekman

Laatste nieuws