Prins Harry: ‘Ik voel me verplicht om het werk van mijn moeder voort te zetten’

De nalatenschap van prinses Diana motiveert prins Harry nog iedere dag.

Vanuit Californië zet prins Harry zijn liefdadigheidswerk gewoon voort. Zijn belangrijkste motivatie? De nalatenschap van prinses Diana.

‘Kan niet onafgemaakt blijven’

Hoewel de hertog van Sussex alweer twee jaar geleden naar de andere kant van de oceaan verhuisde, blijft hij nog altijd betrokken bij wat er in zijn thuisland gebeurt. Deze week ging hij bijvoorbeeld digitaal in gesprek met rugbyspeler Gareth Thomas ter gelegenheid van de ‘Nationale hiv-test week’ in het Verenigd Koninkrijk. Prinses Diana was een van de eerste mensen die het taboe rondom de ziekte langzaamaan wist te doorbreken, en dat motiveert prins Harry nog altijd om hetzelfde te doen.

“Wanneer je mensen ontmoet en ziet hoeveel leed er is over de hele wereld, kun je dat niet meer de rug toekeren. Daarbij komt kijken dat het werk van mijn moeder onafgemaakt was, en ik voel me verplicht om het zo goed als het gaat voort te zetten.”

In Diana’s voetsporen

“Ik weet dat ik nooit helemaal in mijn moeders voetsporen kan treden”, geeft Harry toe, “met name op dit gebied, vanwege wat ze deed, waar ze voor stond en hoe uitgesproken ze was over dit probleem. Maar het laten samenkomen van deze verschillende stukken van het werk dat ze deed, dat probeer ik voort te zetten. Ik probeer het werk af te maken. Wanneer je zoveel mensen hebt ontmoet, verhalen van mensen hebt gehoord, het leed hebt gezien, met name in Lesotho en Botswana… Er is een uitweg. Als er een uitweg is en we bekend zijn met de oplossing, dan ben ik gewoon zo iemand die dingen op wil lossen.”

Prinses Diana bij de opening van de eerste ziekenhuisafdeling voor patiënten met hiv en aids, 1987. Beeld: BrunoPress

Prinses Diana wist het stigma rondom hiv ‘met de grond gelijk te maken’, vertelt prins Harry vanuit zijn stulpje in Montecito. “Ze zorgde voor empathie en begrip, maar ook voor nieuwsgierigheid. Ik denk dat die nieuwsgierigheid ook heel krachtig was. ‘Wacht eens even, we weten niets over dit virus, we kunnen er tenminste iets over leren in plaats van meteen al zo kritisch en veroordelend te zijn’.”

Het is zeker niet voor het eerst dat prins Harry naar het werk van zijn moeder verwijst. In 2016 liet hij zich op livetelevisie testen op hiv om het stigma rondom de ziekte verder te doorbreken. Nog geen drie jaar geleden volgde de Duke of Sussex letterlijk in de voetsporen van prinses Diana door een mijnenveld in Angola te betreden, zoals zijn moeder in 1997 had gedaan. “Ik ben ongelooflijk trots op wat ze heeft bereikt”, vertelde Harry toen.

Bron: Hello! Magazine, BBC | Beeld: BrunoPress

 

Laatste nieuws