Dit is hoe je van die donkere kringen onder je ogen afkomt

Zo verdwijnen ze als sneeuw voor de zon.

Of het nou door slaaptekort of door een vervelende combinatie van genen komt: donkere kringen onder je ogen zijn erg vervelend. Het is natuurlijk niets om je voor te schamen, maar we snappen het als je ze wilt laten verdwijnen. Daarom geven we je een aantal handige tips waardoor die donkere kringen tot het verleden behoren.

Bloedvaten

Allereerst: waar komen de donkere kringen onder je ogen eigenlijk vandaan? De huid rond je ogen is veel dunner dan de rest van je gezichtshuid, doordat het geen vetweefsel bevat. In plaats van vet zitten er bloedvaten en lymfekliertjes onder de ogen. Omdat bloed (wat donkerder is dan je huid) daardoorheen stroomt, zorgt dit voor de donkerdere kleur rond je ogen.

Oorzaken

De kleur onder je ogen heeft dus te maken met de bloedvaatjes die onder je huid liggen. Er zijn echter verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat die huid extra donker kleurt. Het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een tekort aan vitamine C, zink of ijzer. Als je vaak in je ogen wrijft, kan dat ook voor irritatie van de huid en daardoor voor donkere kringen zorgen.

Andere oorzaken voor donkere kringen onder je ogen zijn genen, stress en schermtijd. We weten allemaal dat het niet goed is voor onze ogen om veel tijd voor schermen door te brengen. Donkere kringen zijn één van de vele nadelige volgen. Daarnaast zorgt spanning in je lijf ervoor dat de kleur uit je gezicht trekt, waardoor donkere kringen meer naar voren komen. En helaas, slechte genen kunnen dus ook een rol spelen.

Wat je kunt doen

Wat kun je allemaal doen als je van die donkere kringen onder je ogen af wilt? We geven je vijf tips voor een frisse blik.

  1. Zwarte thee bevat tannine, wat de zwelling en antioxidanten die je aan de huid afgeeft vermindert. Leg op ieder gesloten oog een vochtig, koud theezakje en laat de tannine haar werk doen.
  2. Stimuleer de circulatie van het bloed in de bloedvaatjes met een mini-massage. Amandelolie is hiervoor zeer geschikt. Doe een paar druppeltjes onder elk oog en wrijf zachtjes van binnen naar buiten.
  3. Waarschijnlijk heb je de tips om komkommerschijfjes op je ogen te leggen weleens gehoord (of in een film gezien). Dit is niet voor niets, want het werkt echt. De groente bevat namelijk vocht én vitamines die de huid rondom je ogen een echte opfrisser geven.
  4. Schüssler zout is een middel dat in de natuurgeneeskunst vaak wordt aanbevolen. De homeopathische zouten herstellen het evenwicht van de mineralen in je lichaam. Daardoor zal je huid (dus ook de huid onder je ogen) meteen een stuk frisser ogen.
  5. Een iets duurdere optie dan komkommerschijfjes, maar ook erg effectief: oogmaskers. Zulke maskers helpen bij het vernauwen van bloedvaatjes en lymfekliertjes in je gezicht, waardoor de huid rond je ogen lichter kleurt.

Bron: Elegance | Beeld: iStock

Laatste nieuws