Prins William zet zich persoonlijk in voor ridderorde zieke vrouw

De Cambridges tonen zich persoonlijk aangeslagen door Deborah's verhaal.

Onlangs kondigde Buckingham weer een hoop benoemingen en eretitels aan – zoals bijvoorbeeld de Grand Damehood van Eliabeths schoondochter Sophie van Wessex. Een bijzondere benoeming volgde later bovendien, die volgens insiders deels te danken is aan de inzet van prins William himself. Achter het mooie gebaar gaat echter een wereld van verdriet schuil.

Ridderorde

Net zoals in Nederland, zitten er in de UK behoorlijk wat protocollen en regeltjes aan eretitels en benoemingen. Maar wanneer je achter de schermen een royal hebt die zich hardmaakt voor je benoeming? Dat helpt natuurlijk een hoop.

Deborah James

Zo meldt Hello Magazine dat de Duke of Cambridge zich persoonlijk ingezet zou hebben om de benoeming van Deborah James erdoor te krijgen bij zijn oma. Hoeveel daar van waar is weten we niet, maar feit blijft dat de Cambridges zich in een zeldzaam gebaar publiek hebben uitgelaten over presentatrice en schrijfster Deborah James. Maar wie ís dan toch die vrouw?

Hoe zoet het gebaar van Wills ook is, Deborahs verhaal is bijzonder tragisch en nadert nu een bitter einde. De veertigjarige kreeg in 2016 namelijk de diagnose darmkanker – fase 4, niet meer te genezen. Sindsdien zet ze zich volop in voor kankeronderzoek. Zo heeft Deborah onder meer in The Sun een column bijgehouden over haar ervaringen. Ook schreef ze een boek over het leven met de ziekte en presenteert ze sinds 2018 de podcast You, Me, and the Big C.

Einde

En deze week meldde ze via haar sociale media dat het einde in zicht was. “Het bericht dat ik nooit wilde schrijven. We hebben alles geprobeerd, maar mijn lichaam doet simpelweg niet meer mee. Mijn behandeling is stopgezet, en ik krijg nu thuis hospice-zorg, omringd door mijn familie.”

Haar schrijnende bericht sluit ze af met een bijzondere aankondiging. “Ik wist altijd dat ik nog één ding wilde doen voor ik zou sterven. Ik heb me altijd ingezet om bekendheid en geld te verzorgen voor de charities die het dichts bij me staan. Als een resultaat daarvan hebben we nu het Bowelbabe Fund opgezet, en wil ik niets liever dan dat iedereen helpt om die te doen opbloeien.”

Grote eer

Dit verzoek is breed opgepakt, en sinds haar emotionele bericht van 9 mei, is er al meer dan 4 miljoen pond (of bijna 5 miljoen euro) gedoneerd aan haar fonds. Extra bijzonder was dat Wills en Kate Deborah op persoonlijke noot een hart onder de riem staken.

“Nu en dan weet iemand het hart van de natie te stelen met hun liefde voor het leven en eindeloze drang om iets terug te doen voor de community. Deborah is één van die bijzondere personen. Haar tomeloze inzet om awareness te creëren voor darmkanker en het stigma rond de behandeling te beëindigen is inspirerend”, schrijven de Cambridges.

“We zijn diepbedroefd door haar recente update, maar steunen graag het Bowelbabe-fonds”, laten ze bovendien weten. “Deborah, onze gedachten gaan uit naar jou, je familie en je vrienden. Bedankt voor alle hoop die je geeft aan zo velen die leven met kanker”, schrijven ze, en sluiten hun bericht af met initialen ‘W & C’.

Erebenoeming

Naast dit lieve bericht, heeft Deborah nu dus een extra bijzondere update gekregen vanuit het paleis: er is haar een Damehood toegewezen. In haar Instagram Stories liet Deborah weten “blown away and crying at the honour” te zijn. Hoe dan ook een welverdiende eer!

Bron: Hello Magazine, Instagram @bowelbabe | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws