Zorgt Amalia voor een nieuwe stijl bij de Oranjes?

'De jeugd is minder traditioneel', stelt NATAN-ontwerper Edouard Vermeulen.

Lees ook

Het wordt een bijzondere Prinsjesdag dit jaar! Niet alleen omdat de troonrede opnieuw vanaf een nieuwe locatie wordt voorgelezen, maar vooral omdat prinses Amalia er dit jaar voor het eerst bij is. Volgens NATAN-ontwerper Edouard Vermeulen zal de kroonprinses in elk geval voor een nieuwe stijl zorgen op de derde dinsdag in september, vertelt hij in gesprek met All Things Amalia.

De eerste keer

Het tussenjaar zit er bijna op voor Amalia. Na de zomer begint de kroonprinses aan haar studie, maar in haar eerste maand studeren moet ze meteen een dag vrij vragen voor haar eerste Prinsjesdag. Een mijlpaal voor de prinses! Omdat Amalia achttien jaar is geworden, zal ze vanaf nu samen met haar ouders aanwezig zijn op de derde dinsdag van september.

Tijd om mooie jurk en creatieve hoed uit te zoeken dus! Koningin Máxima doet daarvoor al vanaf haar allereerste Prinsjesdag een beroep op haar favoriete ontwerper, NATAN. Zal Amalia hier ook aankloppen voor een creatie? Ontwerper Edouard Vermeulen doet een boekje open in gesprek met All Things Amalia, de heerlijke website van onder andere onze columnist & royaltykenner Ella.

Nieuwe generatie

Of NATAN deze zomer een Prinsjesdaglook voor de prinses van Oranje mag maken, dat gaat de favoriete designer van Máxima natuurlijk nog niet verklappen. Hij heeft er echter wel een beeld bij, die eerste Prinsjesdag van Amalia. “Ik verwacht dat er qua stijl een nieuwe versie aan zit te komen nu de nieuwe generatie zich aandient”, zegt hij. “Beatrix ging altijd in een avondjapon, Máxima doet dat ook. Maar de jeugd is minder traditioneel, vermoed ik. Al heb ik het natuurlijk ook nog niet meegemaakt.” Wordt het misschien een pak à la afgelopen Koningsdag?

Traditioneel of speels?

Dat verwacht de couturier niet. “Op zo’n dag sta je erg in the picture, dus wil je toch een beetje traditioneel zijn, minder speels dan op een Koningsdag”, vindt Vermeulen. Al vindt hij niet dat de kroonprinses zich per se moet vasthouden aan de voorbeelden van Beatrix of Juliana. “Amalia vindt steeds meer haar eigen stijl. Ik verwacht niet dat ze té traditioneel zal gaan. Het zal allemaal wat normaler worden, dichterbij wat haar eigen leeftijdsgenoten ook dragen, denk ik.”

En wat heeft Máx eigenlijk nog in te brengen, als het op Amalia’s outfit aankomt? “Máxima en Amalia zijn als iedere moeder en dochter”, weet de ontwerper te vertellen. “De koningin doet voorstellen, maar legt geen verplichtingen op. Amalia is een grote persoonlijkheid. Ze hebben een hele mooie band, heel spontaan. Amalia houdt op haar eigen manier van mode in dat ze er mooi uit wil zien. Maar ze heeft veel andere interesses die ze denk ik leuker vindt. Máxima helpt.” Wij kijken ernaar uit, die eerste Prinsjesdagoutfit van Amalia!

Laatste nieuws

Zie ook