Máxima over het leven als koningin: ‘Niet zomaar een sprookje’

'Het is harder werken dan alles wat ik hiervoor heb gedaan.'

Lees ook

Hoe Máxima’s vrijdagavond er deze week uitzag? Aanschuiven bij een deftig paleisdiner in Oslo, gehuld in beeldschone avondjapon en met een tiara in haar lokken. Klinkt sprookjesachtig, maar zo zou de koningin haar leven zelf absoluut niet omschrijven.

Er komt namelijk veel meer bij kijken dan schitteren op een gala. Die glamourous reis naar Noorwegen maakte Máxima meteen na een drukke werkweek in West-Afrika. “Het is hard werken”, aldus de koningin over al haar taken.


Hard werken

Aan de Arabische televisiezender Al Jazeera gaf koningin Máxima deze week een openhartig interview over haar bijzondere baan. Daarin maakt ze duidelijk dat ze haar royal leven niet bepaald als een sprookje ziet. “Het is harder werden dan alles wat ik hiervoor heb gedaan”, vertelt de vorstin. “En ik heb bij een bank gewerkt in New York, waar ik zestien uur per dag maakte”, benadrukt ze. Zo was Máxima deze week in West-Afrika voor een veldbezoek in haar rol van Speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (een hele mond vol!). “En dat is maar een deel van wat ik doe.”

Grote verantwoordelijkheid

“Als je deze positie bekleedt, heb je de verantwoordelijkheid om ergens verandering in te brengen. Ik neem dat heel serieus,” vertelt Máxima over haar bijzondere rol. Volgens haar bestaat er zeker niet één manier om het koningin-zijn in te vullen. “Ieder persoon doet het op zijn eigen manier en naar eigen kunnen. Ik hoop zelf dat ik iets kan bijdragen met mijn talenten. Maar elke koningin is anders. Er is geen vaste vorm voor.”

Advies voor Amalia

“Ook mijn dochter zal het weer op een andere manier doen dan ik. Het enige wat ik haar kan meegeven, is om te gaan voor wat je leuk vindt en je energie geeft”, tipt Máxima. “Want als je dat doet, kun je verandering teweegbrengen.” Wijze woorden voor prinses Amalia!

Bron: Nu.nl, HLN | Beeld: BrunoPress


Laatste nieuws

Zie ook