‘Koningin Letizia wil geen koninklijke vriendinnen voor kroonprinses Leonor’

Waarom ontbrak de kroonprinses van Spanje bij het 'troonopvolgersdiner'?

Net als prinses Alexia is prinses Leonor na een jaar aan het Atlantic College in Wales weer terug in haar thuisland voor een lange zomervakantie. Of de twee prinsessen vriendinnen zijn geworden tijdens hun schooljaar samen? De Spaanse royaltykenner Pilar Eyre betwijfelt het ten zeerste. Volgens haar zit koningin Letizia niet te wachten op koninklijke vriendinnen voor haar oudste dochter.

Dat zou ook meteen de reden zijn dat Leonor niet aanwezig was bij het ’troonopvolgersgala’ eerder deze maand. Hoe zit het volgens haar?

Opvallende afwezigheid

Op 17 juni verzamelden zich een handvol troonopvolgers in Oslo voor het galadiner ter ere van de achttiende verjaardag van de Noorse prinses Ingrid Alexandra. De foto met vier koninginnen (en een groothertog) van de toekomst zal je vast niet zijn ontgaan.

Prinses Estelle van Zweden, kroonprinses Amalia der Nederlanden, prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen, kroonprinses Elisabeth van België en prins Charles van Luxemburg. Beeld: Lise Åserud / NTB via BrunoPress

Opvallende afwezige in deze foto? Kroonprinses Leonor van Spanje. Ook een future queen, maar niet van de partij. Het was ‘onze’ prinses Amalia die aan de arm van de Spaanse koning verscheen, want ook koningin Letizia liet verstek gaan. Volgens Eyre ‘wilde Letizia niet dat Leonor zou gaan.’

Prinses Amalia aan de arm van koning Felipe. Beeld: BrunoPress

Een ander beeld

Volgens de Spaanse koningshuiskenner paste het gala totaal niet bij het beeld dat prinses Leonor volgens koningin Letizia moet neerzetten. “Poseren met andere opvolgers van Europese tronen in lange jurken en tiara’s in een opzichtige paleissetting zou niet het beste beginpunt zijn voor een monarchie die zichzelf wil neerzetten als eenvoudig en democratisch”, legt Eyre uit in Lecturas. “In de acht jaar dat haar man op de troon zit, is het een van Letizia’s grootste agendapunten geweest om af te zien van alle overbodige luxe.” Die eerste tiara voor Leonor zal dus nog even op zich laten wachten!

Royal vriendinnen

Volgens Express wil koningin Letizia haar dochter daarom het liefst weghouden van alle ‘koninklijke invloeden’ uit andere landen, vriendinnen met een titel inbegrepen. Al kan de afwezigheid van prinses Leonor op het galadiner van prinses Ingrid Alexandra wat ons betreft ook een stuk eenvoudiger worden verklaard. Leonor had die dag ook haar laatste schooldag in Wales, wat niet bepaald om de hoek is…

Koning Willem-Alexander liet vorig jaar bovendien weten dat hij zijn dochter Alexia en de Spaanse kroonprinses wel vriendinnen ziet worden nu ze naar dezelfde school gaan: “Ik weet zeker dat ze het goed samen zullen vinden”.

Bron: Express, Lecturas, RTL | Beeld: BrunoPress 

Laatste nieuws