Zo voorkom je dat zonnebrand korrelig wordt op je huid

Er zijn gelukkig verschillende dingen die je eraan kunt doen.

Een herkenbaar en vervelend probleem: zonnebrand die na het aanbrengen ineens een korrelige substantie wordt op je huid. Er zijn gelukkig meerdere oplossingen voor, aldus dermatoloog Macrene Alexiades tegen PureWow.

Schuldige siliconen

Allereerst: hoe komt het dat zonnebrandcrème ineens in zo’n korrelige substantie kan veranderen? “Op het moment dat een product gaat pillen, glijdt het van de huid af in de vorm van kleine vlokken of korrels. Het kan worden veroorzaakt doordat het product onjuist is aangebracht. Ook kan het komen door een fout in de formule van de zonnebrand of van producten die je eronder hebt aangebracht”, aldus Alexiades. “Siliconen zoals dimethicone, amodimethicone en cyclomethicone worden vaak aan zonnebrand toegevoegd, omdat ze zorgen voor een barrière op de toplaag van de huid. Dat beschermt de huid tegen omgevingsfactoren zoals wind en water. Het zorgt ervoor dat het product effectief is, maar ook dat het snel samenklontert op je huid.”

Schone basis en juiste timing

Het is dus duidelijk waar het korrelen door wordt veroorzaakt, maar wat kun je ertegen doen? Ten eerste is het belangrijk om altijd met een schone basis te beginnen. Door je huid eerst goed te reinigen, zorg je ervoor dat hij voldoende geëxfolieerd is. Er zijn dan geen dode huidcellen meer “die ervoor kunnen zorgen dat het product niet maximaal door je huid geabsorbeerd wordt en daardoor het risico op het korrelen van zonnebrand vergroten”.

Een tweede belangrijke stap is kijken naar het moment waarop je zonnebrand aanbrengt. Je wilt namelijk zeker weten dat alle andere producten die je eerst heb aangebracht, volledig in je huid zijn getrokken. Pas daarna is het een goed idee om zonnebrand op te doen. “Dat is waarom ik tegen mijn patiënten zeg dat ze iedere laag tien minuten moeten laten drogen voordat ze zonnebrand toevoegen als laatste stap in hun routine”, aldus Alexiades. Het is overigens ook belangrijk om de zonnebrand goed in te laten trekken. “Je wilt het minstens een kwartier voor je de zon in gaat opsmeren.”

Letten op de ingrediënten

Tot slot: aangezien de ingrediënten van een zonnebrand belangrijk zijn voor de mate waarin hij in je huid trekt, is het belangrijk om een blik op de ingrediëntenlijst te werpen. Dat geldt overigens niet alleen voor zonnebrand, maar ook voor alle andere skincare producten die je gebruikt. Waar je bij zonnebrand dus weg moeten blijven bij producten met (te veel) dimethicone, amodimethicone en cyclomethicone, is het bij andere skincare producten handig om te letten op de hoeveelheid minerale oliën en waxen. “De grotere moleculen in die ingrediënten zorgen ervoor dat de kleinere moleculen niet door kunnen dringen in de huid, wat een overblijfsel oplevert dat tot korreligheid kan leiden”, aldus Alexiades.

Bron: PureWow | Beeld: iStock

Laatste nieuws