Dit mag je absoluut niet dragen als je koningin Máxima een bezoek brengt

Het is verstandig om de nodige etiquette te kennen.

Op visite bij de koningin is natuurlijk niet zomaar wat. Stel, jij bent een van de gelukkigen die op bezoek mag bij Hare Majesteit, dan moet je wel de nodige etiquette onder de knie hebben. Zo mag je bijvoorbeeld dít accessoire niet dragen als je bij koningin Máxima binnenstapt.

Uitblinkerslunch

Natuurlijk stap je als ‘gewone’ Nederlander niet zomaar het paleis binnen. Wel organiseren de Oranjes jaarlijks een uitblinkerslunch, waar zestien Nederlanders die een bijzondere prestatie hebben verricht op bezoek mogen komen bij de koning en koningin. Zo mochten mochten in 2022 Nikkie de Jager, Gerriet Hiemstra en Lale Gül deelnemen aan de uitblinkerslunch.

Uitblinkerslunch 2022. Beeld: BrunoPress

Etiquette

Dan is de grote vraag nog wat je aan moet. Daar komt wel een protocol bij kijken. Je mag bijvoorbeeld niet te bloot gekleed aan tafel gaan zitten en je moet uiteraard wel goede tafelmanieren hebben. Daarnaast moet je ook goed opletten dat je bij binnenkomst niet zomaar ergens gaan zitten. Je doet dit namelijk pas als de koning zegt dat dat mag, op je eigen aangewezen plek. Ook is het niet toegestaan het geluid van je telefoon aan te hebben staan of er gebruik van te maken tijdens je bezoek. Foto’s maken is dus uit den boze. Gedurende je bezoek spreek je de koning en koningin altijd aan met ‘majesteit’ en naderhand schrijf je een bedankbrief.

Horloge

Als je dacht dat dat het enige was om rekening mee te houden, ben je er nog steeds niet. Etiquette uit je hoofd leren? Check. Mooie outfit gevonden? Check. Accessoires? Opgelet! Het is namelijk niet gepast om een horloge te dragen als je op bezoek gaat in het paleis. Zelfs als je apetrots bent op je chique klokje, kun je hem beter thuislaten. Het dragen van een horloge wordt namelijk gezien als onbeleefd.

Ongepast

De tijd hoort namelijk totaal niet relevant te zijn wanneer je in koninklijk gezelschap verkeert. Je vermaakt je en hoort geen oog te hebben voor het tijdstip. Je wilt toch niet het signaal afgeven dat je zo snel mogelijk weer naar huis wilt. Je afvragen hoe laat het is, of ook maar een blik op een klokje werpen, is daarom not done. Daarom laat je je horloge wijselijk thuis. Good to know!

Bron: Libelle | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws