Hoe de zus van Queen Elizabeth, prinses Margaret, tot op het laatst traditie brak

Het had eigenlijk een sombere reden.

Na de indrukwekkende begrafenisdienst voor Queen Elizabeth in Westminster Abbey, werd ze begraven in de St George’s Chapel in Windsor. Hier liggen ook haar andere familieleden en wijlen prins Phillip begraven, maar prinses Margaret koos voor een andere optie. Een ‘keuze’ waarmee ze een royal traditie verbrak. 

Royal traditie

Prinses Margaret hoorde bij de senior werkende royals, maar koos vaak haar eigen pad. Tot op het laatst. Na haar overlijden in 2002 werd het zusje van de Queen gecremeerd in Slough Crematorium. Dit was nog nooit eerder gebeurd bij de royals en was op dat moment een bijzondere keuze. Een keuze die prinses Margaret in eerste instantie eigenlijk helemaal niet wilde maken, maar waar ze uiteindelijk toch mee akkoord ging.

Het was namelijk haar wens om naast haar familie begraven te worden in de St George’s Chapel. Er was alleen “geen ruimte” meer aanwezig omdat er al een plek was gereserveerd voor Elizabeth. Een van de nadelen als je zus koningin is…

Crematie

Een andere optie was dat de prinses werd begraven in Frogmore in Windsor Great Park, waar koningin Victoria en prins Albert ook begraven liggen, maar dit weigerde ze. “Ze vertelde me dat ze Frogmore erg somber vond”, zei Lady Glenconner, een voormalige hofdame van de prinses en tevens de tante van The Crown-actrice Helena Bonham Carter, die de rol van Margaret speelde. “Ik denk dat ze graag bij de overleden koning wilde zijn.” Door een crematie werd dit namelijk wel mogelijk, want nu staat Margarets urn in de Royal Vault in St George’s Chapel, naast het graf van haar moeder, vader en nu ook van haar zus Queen Elizabeth.

Eigen tiara

Het is overigens niet de eerste keer dat de ‘royal rebel’ een koninklijke traditie verbrak. Op haar trouwdag droeg ze namelijk een diadeem die niet uit de collectie van de Windsors kwam, maar uit die van haarzelf. De Poltimore Tiara kocht ze op een veiling voor zo’n 7.700 pond. Ze droeg het pronkstuk al tijdens meerdere gelegenheden vóór haar huwelijk. Voor een ongetrouwde vrouw destijds een zeer vooruitstrevende (volgens sommigen: schandalige) stap.

Bovendien was het voor prinses Margaret al heel wat om iemand uit ‘het gewone volk’ te trouwen. Het was de eerste keer in 400 jaar dat de dochter van een koning met een níét koninklijke of adellijke partij aan het altaar stond. Ook was dit de eerste royal wedding die op televisie werd uitgezonden. Het is een kleine greep uit de koninklijke tradities die bij Margaret nét even anders liepen.

Bron: Town & Country Magazine, Beau Monde (archief) | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws