Sonja Bakker over haar nieuwe leven op Ibiza: ‘Ik heb vijf miljoen boeken verkocht, ik hoef niet meer te werken’

De schrijfster geniet nu van haar leven op Ibiza!

Lees ook

Velen dromen ervan, maar Sonja Bakker deed ’t echt! Ze gooide het roer om en woont sinds december op het Spaanse eiland Ibiza, samen met vriend Barry en zoon Bram. In de nieuwste Beau Monde vertelt ze hoe dat nieuwe leventje bevalt. 

Op Ibiza blijven

“Ons verhaal is niet als Ik vertrek, waarbij je ineens een nieuw leven op moet bouwen. Ik kom al vijftien jaar op Ibiza, al tien jaar in het huis dat ik hier heb laten bouwen”, vertelt Sonja aan Beau Monde. Mijn vriend Barry en ik speelden al langer met het idee: zullen we wel of niet op Ibiza blijven? Eind vorig jaar zijn we toch maar bij de internationale school gaan kijken, voor Brammetje van negen. Dat voelde voor hem als een warm bad, dus toen zijn we in december gewoon op Ibiza gebleven. Voor mijn werk maakt dat niets uit; ik kan overal schrijven. En ik vlieg vaak naar Nederland waar mijn oudste twee kinderen wonen.”

Naar de Lidl

“Vrienden vroegen zich bezorgd af hoe we de zomer op Ibiza zouden overleven, met al die toeristen en feesten. Maar daar hebben wij geen last van. We wonen op een berg op het platteland nabij San José, tussen de Spanjaarden”, vertelt Sonja. “In de zomer dalen we af, en gaan we naar de Lidl, voor een stokbroodje zalm, een Griekse salade en wat fruit. En dan lekker met onze boot weg, met vrienden. Of we gaan vissen. Het is een lekker basic bestaan.” Ook wordt er iedere dag gesport. “De wekker gaat hier om zeven uur, omdat Brammetje naar school moet. Barry en ik vinden het heerlijk om vroeg te hiken, omdat het daar in de middag te warm voor is. In het weekend speelt iedereen hier padel, dat is echt een grote trend. Ook mountainbiken we veel over het eiland. Ik ben altijd sportief geweest, maar nu meer dan ooit.”

Werkwoord uit de Dikke van Dale

“En ik zit ook goed in mijn vel hier”, gaat de schrijfster verder. “Op Ibiza word ik amper herkend. Hier ben ik niet Sonja Bakker, het werkwoord uit de Dikke Van Dale, maar gewoon Sonja. De mensen hebben geen idee wie ik ben of wat ik doe. Ze vinden me gewoon aardig, ondanks dat ik maar tien woorden Spaans spreek en mijn Engels ook bagger is. Ik communiceer met handen en voeten en kan hier helemaal mezelf zijn”, aldus Sonja. “Het is zo heerlijk om mijn clip-in extensions uit te doen en op een mountainbike te springen. Dat zou ik in Nederland niet zo snel doen, omdat ik me dan eerder kwetsbaar voel. Wat als mensen daar commentaar op hebben? Op Ibiza denk ik daar niet aan, en ben ik veel relaxter.”

Rottijd in Nederland

Op het Spaanse eiland kan Sonja ook even alle ellende uit ons kikkerlandje vergeten. “We hebben in Nederland een rottijd gehad, met dat plagiaat-gedoe“, blikt ze terug. “Vier recepten waren niet goed gegaan en dat hebben we meteen gecorrigeerd. Maar het ging maar door en door… En ik was te moe om terug te vechten. Alles wat ik deed of zei, was slecht, mijn kop moest rollen.” Ook haar relatie bleef niet onbesproken. “Barry en ik hebben het zo leuk en goed samen. We hadden één keer ruzie en mensen bleven erover zeuren en zuigen. ‘Waar zijn we mee bezig?’ dacht ik.” Toch was het niet de reden om te emigreren. “Maar het speelde wel mee: na vijftien jaar Boss Lady voel ik me te groot en te goed voor die rare beschuldigingen. Ik hoef het ook allemaal niet meer te doen, hè. Ik heb vijf miljoen boeken verkocht, ik hoef niet meer te werken. Als het zo moet, met alle drama, dan liever niet. Dat zie ik nu meer dan ooit in, omdat ik op Ibiza woon.”

Het hele interview met Sonja Bakker lees je in de nieuwste Beau Monde, vanaf morgen in de winkel! Daarin vertellen ook Cilly Dartell en Kim-Lian van der Meij hoe het is om Nederland te verruilen voor Florida en Zweden. 

Interview: Agnes Hofman | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook