Waarom de schoenmaat van koningin Máxima soms voor problemen zorgt

Een voordeel: Amalia heeft dezelfde schoenmaat, dus moeder en dochter wisselen wel eens een pump uit.

Lees ook

Koningin Máxima is dol op schoenen. Ze heeft een jaloersmakende collectie opgebouwd met elk type schoen en kleur. Al schijnt het niet altijd even makkelijk te zijn om haar lievelingsmodellen te scoren.

Schoenmaat 42

Met schoenmaat 42/43 heeft de koningin grotere voeten dan de gemiddelde Nederlandse vrouw. Het past bij haar lengte van 1,78 meter, maar onhandig is het soms wel. Heb je net een leuke designerpump gespot, blijkt hij maar tot maat 40 beschikbaar te zijn. Dan krijg je soms een gevalletje ‘uitstekende tenen.’

Koningin Máxima in het Design Museum Triennale, Italië, 2017. Beeld: BrunoPress

En dat betekent dat Máxima maar al te bekend is met blaren. Dat kan Leslie Haasewinkel van Palette Shoes, die leverde aan zo ongeveer alle Nederlandse prinsessen, beamen. “Helaas heeft Máxima ook echt weleens blaren overgehouden aan mijn schoenen. De meeste modellen liepen immers tot maat 40 of 41, en zij heeft maat 42/43. Dat zie je ook wel terug op de foto’s van Prinsjesdag 2009. Onder Máxima’s jurk piepen tenen uit, geen schoenen,” vertelde ze eerder in een interview met Modekoningin Máxima.

De hoogte in

De koningin gaat sowieso niet voor comfort, want we spotten haar vaker met hakken van minstens 10 centimeter dan op platte schoenen. Een bekende stijltruc om haar voeten wat kleiner te laten lijken, al kiest Máxima vaak voor een puntige neus, wat dan weer het tegenovergestelde effect heeft.

Ervaren op haar pumps is Hare Majesteit zeker, zelfs op die zeldzame momenten dat ze plaats wil nemen in een graafmachine. Respect!

Beeld: BrunoPress

Gezamenlijke schoenenkast

Prinses Amalia leent graag accessoires uit haar moeders kast, en ook schoenen zijn daarop geen uitzondering. Dat de kroonprinses prima in de Louboutins van haar moeder past, wijst erop dat ze ongeveer dezelfde schoenmaat heeft als haar moeder.

Prinses Amalia op de Louboutins van Máxima, 2021. Beeld: BrunoPress

Wat ons dan weer een gigantisch voordeel lijkt, want dat betekent dat Máxima en Amalia naar hartenlust schoenen kunnen uitwisselen.

Steeds meer designmerken houden tegenwoordig (gelukkig maar!) ook rekening met de vele verschillende voeten in de wereld en bieden een breder scala aan schoenenmaten aan. En ach, met blarenpleisters kom je ook een heel eind. Volgens ons zit ’t wel goed met die schoenencollectie, daar in Huis ten Bosch.

Bron: Modekoningin Máxima, Story, Nouveau, Beau Monde Archief | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook