Een koninklijk kerstmenu? Zo pak je dat aan

Deze kerst laten we ons inspireren door de koninklijke keuken

We trekken de komende weken alles uit de kast voor feestelijke etentjes en uitgebreide kerstdiners met familie, vrienden, en dierbaren. Maar mocht je nog écht geen idee hebben qua wat je je gasten moet voorschotelen: de royals kunnen als inspiratie dienen. Want met de eindeloze diners en banketten die daar het hele jaar door georganiseerd worden, heeft de plaatselijke hofhouding een hoop ervaring met het organiseren van een goed diner.

Vier gangen

Misschien denk je bij een koninklijk banket aan een uitgebreid menu met eindeloze gangen en obers die af en aan lopen. Maar dat valt best mee: zo weet Tatler te melden dat bij de Britten een staatsbanket meestal bestaat uit vier gangen. Ook de menukaarten die de RVD nu en dan deelt van staatsbanketten rond de Oranjes hebben vaak vier gangen – niet meer, niet minder.

Allereerst staat er een licht voorgerecht op het menu. Meestal is dit een gerecht met vis of zeevruchten. Bij het hoofdgerecht komt vervolgens vlees op tafel: meestal wild of gevogelte met verschillende bijgerechten. Hierna volgen nog een gang met een dessert en ten slotte vers fruit en petit fours.

Franse flair

Een detail dat je mogelijk niet zelf wilt toepassen is de Franse menukaart. Of je nu van Nederlandse, Zweedse, Koreaanse, of Engelse komaf bent: de menukaart bij een luxe banket heurt nu eenmaal in het Frans. Misschien leuk als spoedcursus moderne talen voor je gasten, maar wij kiezen dan toch voor een kaart in onze moerstaal.

Support your locals

Daarnaast weten de royals als geen ander dat een staatsbanket hét moment is om je lokale trots in het zonnetje te zetten. Zo verwachten we bij een staatsbanket altijd een ode aan de keukens van zowel host- als gastland.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

De Britten deelden bijvoorbeeld onlangs nog een keukje in de keuken voor het staatsbanket met Zuid-Afrika. Hier stond bij de laatste gang onder meer een kunstig suikerwerkje op het menu in de vorm van Zuid-Afrika’s nationale bloem. Op kleinere schaal kun je dit uiteraard zelf toepassen door je producten extra vers in te slaan bij de lokale boer. Wel zo smakelijk!

Aankleding

En ten slotte: het oog wil ook wat. Misschien hebben wij geen balzalen tot onze beschikking, maar met je beste zilverwaar en een net gevouwen servet kom je al een heel eind. Voor een extra luxe touch maak je de tafel helemaal netjes af met plaatskaartjes.

Nu alleen nog jezelf van top tot teen in glam hullen, en vooruit: we tellen zo’n papieren kerstkroontje na een paar wijntjes ook goed. Santé!

Bron: Tatler, The Spectator | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws