Prinses in zwaar weer: Annes trip ziet aardbeving én nasleep cycloon

"Kia Kaha", schrijft de prinses in reactie op het natuurgeweld.

Een royal reisje naar de andere kant van de wereld, je moet er maar aan gaan staan. Voor Anne, Princess Royal, kreeg haar trip naar Nieuw-Zeeland bovendien een extra zware twist door onverwacht natuurgeweld.

Prinses in nood?

Van gevaar is voor de Princess Royal is gelukkig geen sprake geweest. Maar het zal ongetwijfeld schrikken zijn geweest voor Anne en manlief Sir Timothy Laurence, toen een aardbeving vlakbij aankomstplek Wellington het Oceanische landje op z’n grondvesten deed schudden.

De trillingen, met een kracht van 6.3 op de schaal van Richter, waren bovendien niet het enige waar de Kiwi’s mee te maken kregen. Er gold namelijk al een nationale noodtoestand in de nasleep van cycloon Gabrielle.

Steun

Vanwege de werkzaamheden rond de gevolgen van de cyloon, liep de planning van de Princess Royal wel een aantal wijzigingen op. Zo zou de hoogheid langsgaan bij Linton Camp, ter gelegenheid van het honderdste jubileum van het Royal New Zealand Corps of Signals, waarvan zij erekolonel is. Dat bezoek ging echter niet door, omdat de aanwezige regimenten namelijk elders aan het werk werden gezet voor herstelwerkzaamheden na de cycloon.

Maar zoals het heurt voor een royal, liet Anne nog wel even haar betrokkenheid zien. Zo deelde ze via het Nieuw-Zeelandse corps een meelevende boodschap.

“Mijn gedachten gaan uit naar alle Nieuw-Zeelanders wiens thuis en wiens levens beïnvloed zijn door cycloon Gabrielle. Ik heb de kans gehad om het nationale rampen- en crisishoofdkwartier te bezoeken, en ik ben onder de indruk van de grote inspanningen van eerste hulp, lokale en nationale organisaties om de best mogelijke support te verlenen aan iedereen, vooral degenen die nog risico lopen.”

Verder deelt Anne dat de lokale bevolking ’trots’ mag zijn op hoe zij als gemeenschap samenkomen na zo’n tegenslag. “Kia Kaha”, sluit de zus van Charles haar bericht af. Met deze Maori-uitspraak, die zoveel betekent als ‘blijf sterk’, verwerkt de Princess Royal een mooie nod naar de originele bevolking van het eilandstaatje.

Kort, maar krachtig

Het bezoek van Anne komt morgen alweer ten einde. Dan staat er alleen nog een bezoekje aan Christchurch op de planning, én legt de prinses een bezoek af aan een genootschap voor gehandicapte ruiters. Zelfs al heeft haar bezoek door alle natuurgeweld een zwart randje, met haar geliefde ruitersport in het vooruitzicht sluit Anne haar vliegensvlugge bezoek tóch vrolijk af.

Bron: Daily Mail, Hello Magazine | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws