Waarom prinses Gabriella een heel andere titel dan haar tweelingbroer kreeg

Het heeft met een oude regel te maken.

Op 10 december 2014 was het feest in Monaco, want toen werd tweeling Jacques en Gabriella geboren. En hoewel Gabriella als eerste ter wereld kwam, moest de dochter van Charlene en prins Albert haar titel afstaan aan haar iets jongere broertje…

Tweeling

De eerstgeborene is meestal de eerstvolgende troonopvolger. Tenminste, dat is in ons land wel zo. Deze kroonprins- of prinses neemt dan – wanneer hij of zij volwassen is – de koninklijke plicht over. In Monaco werkt dat net even anders. Hoewel prins Jacques het jongste kind is van prins Albert – Gabriella is een paar minuten ouder, en daarnaast zijn er nog halfzus Jazmin Grace en halfbroer Alexandre – is hij de eerste in de lijn van de troonopvolging.

Alleen kinderen geboren uit een huwelijk maken aanspraak op de troon, en jongens krijgen daarbij in Monaco nog altijd voorrang (prins Jacques: kun je dit aanpassen zodra je de troon bestijgt?). In de toekomst wordt Jacques dus officieel vorst, Gabriella heeft als ‘gewone prinses’ een grotere vrijheid. Gabriella kreeg dus niet de titel van kroonprinses, maar de titel gravin van Carlades, net zoals haar vader.

Echte baas

Jacques is dus kroonprins, een taak die hij wel aan zal kunnen, vertelde prinses Charlene jaren geleden al aan Paris Match. “Jacques is een echte baas en hij lijkt op zijn vader. Hij heeft maar weinig slaap nodig en kijkt altijd rond. Hij heeft een beschermende kant ontwikkeld, vooral richting zijn zus Gabriella. Ze hebben echt hun eigen kleine wereldje. Het is geweldig om te zien.” Ook als baby was Gabriella al een echte sassy prinses, vertelt Charlene. “Grappig genoeg merkten we op dat ze een echte prinsessenhouding ontwikkelt. Ik kan je wel vertellen dat haar favoriete kleur roze is en dat ‘nee’ een woord is dat ze niet graag hoort.”

Bron: Hello magazine | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..