Loretta Schrijver over heftige periode: ‘Angst is de grote boosdoener’

'Alles wat mis kón gaan, ging mis'

Loretta Schrijver verdween vorig jaar ineens van televisie. Haar drukke agenda moest plotseling ruimte maken voor rust en ziekenhuisbezoeken, nadat er darmkanker bij haar was geconstateerd. In een interview met Nouveau blikt ze terug op deze heftige periode.

Traumatisch

Toen Loretta voor het eerst hoorde dat ze darmkanker had gingen de alarmbellen nog niet meteen rinkelen. “Maar daarna is er ontzettend veel misgegaan”, zegt ze. “Mijn darmen zijn gaan kronkelen, ik kreeg een longontsteking, er vormde zich een abces in mijn buik en uiteindelijk moesten ze me over mijn hele borstkas opensnijden. Vervolgens genas die wond niet goed, kreeg ik een stoma, er ontstonden fistels. Alles wat mis kón gaan, ging mis. Ik was mezelf volledig kwijt.” Het was voor de presentatrice allemaal ‘heel traumatisch’.

Na haar operatie mocht Loretta eindelijk weer een lekkere maaltijd eten, bami. “Die bami kwam er ’s nachts uit – terwijl ik daar plat lag, verdoofd, nog vast aan allerlei apparatuur – en [ik moest] zo hevig overgeven dat ik bang was dat ik erin zou stikken. Omdat het pikdonker was, wist ik ook niet hoe ik om hulp moest roepen.”

Herinneringen

Het heeft een tijdje geduurd voordat Loretta durfde te praten over haar traumatische herinneringen aan de ziekenhuisbezoeken. Door middel van EDMR-therapie is de presentatrice van nare herinneringen afgekomen. Door de therapie weet ze bijvoorbeeld niks meer van de stoma die ze een jaar heeft gehad. “Alleen het litteken herinnert me er nog aan.”

Om de drie maanden moet Loretta nog naar het ziekenhuis voor een scan. Vorig jaar werd er nog een vlekje gevonden op haar lever. “Het zit dus in mijn systeem”, zegt ze. En dat is soms best eng. “Angst is de grote boosdoener, altijd.” Loretta praat er liever niet over. “Want dan ís het er. Als ik nu maar ontzettend leuk bezig ben, dan is het er niet.”

Bron: Nouveau, RTL Boulevard

Laatste nieuws