Harry’s ghostwriter onthult: ‘Ik dacht dat Harry me zou ontslaan’

'Dit is zo ráár. Ik ben aan het schreeuwen naar Prins Harry', herinnert de schrijver zich.

Het zal niet als een verrassing komen dat prins Harry bij het schrijven van zijn memoires wat hulp heeft gehad. Zoals bijna elke andere celeb had de Duke of Sussex hiervoor een zogenaamde ghostwriter of schaduwauteur ingeschakeld. Die samenwerking ging echter niet altijd van een leien dakje…

Geheim auteur

Hoewel Harry in Spare zijn eigen verhaal vertelt, heeft hij niet de hele boel zelf bij elkaar geschreven. Z’n memoires zijn een samenwerking tussen de prins en schaduwauteur J.R. Moehringer. Die doet nu in de New Yorker een boekje open over hoe de samenwerking met de hertog van Sussex verliep. In een bijzonder openhartig fragment deelt Moehringer een herinnering die hem lang zal bijblijven: “Dit is zo ráár. Ik ben aan het schreeuwen naar Prins Harry.”

Ruzie

Hoewel het eindresultaat een bijzonder entertaining en onthullend boek is met een bizarre hoeveelheid details over Harry’s persoonlijke leven, liep het proces in de zomer van 2022 bijna volledig vast. Moehringer onthult namelijk dat hij toen via Zoom een flinke ruzie heeft gehad met de royal. De inzet? Een passage over Harry’s militaire training, waarbij de hertog een gijzeling en marteling moet naspelen. Met als absoluut dieptepunt? Een stevig staaltje psychologische manipulatie over Harry’s overleden moeder, wijlen prinses Diana.

“Harry wilde altijd dat deze scene zou eindigen met een opmerking die hij maakte tegen zijn gijzelnemers – een comeback die me altijd wat overbodig en zinloos leek”, schrijft Moehringer. “Maandenlang had ik zijn reactie weggestreept, en maandenlang pleitte Harry om ‘m terug te zetten.”

Wanneer de prins er tijdens een middernachtelijk Zoom-overleg opnieuw over begint, is Moehringer het helemaal zat. “Dude, hier hebben we het al over gehad!”, valt hij uit tegen de prins. Oei! De nacht lijkt hiermee uit te lopen op een flink verhitte discussie tussen de heren. “Ik beeldde me in dat ik al snel na zonsopkomst ontslagen zou zijn”, aldus de schrijver.

Eind goed, al goed

Hoewel waarschijnlijk weinig mensen kunnen zeggen dat zij flink hebben geruzied met een royal, komt het toch nog goed tussen de auteur en de prins. Zo blikt Moeheringer terug op een feestje vlak na de publicatie van het boek. “[Harry] bedankte zijn uitgeversteam, zijn redacteur, mij. Hij noemde mijn advies, om ’te vertrouwen op het boek’, en dat hij zo blij was dat hij dat gedaan had, want het voelde ongelooflijk om de waarheid naar buiten te hebben gebracht, om – z’n stem stokte – zich ‘vrij’ te voelen.”

Bron: New Yorker | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws