Oeh la la: Kate draagt meest waardevolle royal sieraad ter wereld

Pronken als een prinses: Kate pakt het stevig aan.

Laten we wel wezen: de waarde van kroonjuwelen en erfstukken uit de royal familiekluis is doorgaans niet in euro’s, ponden, of dollars uit te drukken. Maar naast die indrukwekkende stukken, zijn er ook enkele andere ‘gewone’ sieraden, waarvan via-via is vastgelegd voor hoeveel geld zij over de toonbank gegaan (of onder de hamer gekomen) zijn. En van deze pronkstukjes draagt de Prinses van Wales au moment toch echt de állerduurste.

Casual collier

Kate kennen we als een stijlvaste prinses, die zowel met modderlaarzen, als met een business-blazer of een glamoureuze gala-outfit nog perfect voor de dag komt. Natuurlijk zien we de Princess of Wales het liefst in een designerkleedje met een hoop glitter (Jenny Packham, anyone?) en een tiara op heur hoofd, maar goed: het is niet altijd feest.

Ook zonder tiara straalt Kate hoe dan ook koninklijke allure uit, die ze nu en dan luister bijzet met indrukwekkende juwelen. Zo zagen we haar bijvoorbeeld bij de Earthshot Prize met de iconische Delhi Durbar Emerald Choker – een halssieraad bezet met diamanten en smaragden.

kate blush
Beeld: NL Beeld

Dit kunstwerkje zou volgens het magazine Style bijna 19 miljoen euro waard zijn, maar dat prijskaartje verbleekt bij een ánder juweel dat Kate soms uit de juwelenkluis trekt.

Zeldzaam pronkstuk

Heel vaak draagt ze ‘m niet, deze Nizam of Hyderabad-ketting van Cartier. Maar goed, dat snappen we wel, want met dit indrukwekkende sieraad heeft Kate een coole 76 miljoen euro om haar nek hangen.

Zo droeg de prinses het pronkjuweel onder andere bij een bezoek aan de National Portrait Gallery in 2014, en is zij bovenaan dit artikel te zien met de Cartier-ketting in 2019.

kate sieraad
Beeld: NL Beeld

Style weet te melden dat het sieraad rond 1930 vervaardigd is door het iconische juwelenmerk Cartier, en voorzien is van 38 briljant geslepen diamanten, 13 emerald geslepen diamanten, en 1 druppelvormige diamant. De ketting was origineel een gift van de Nizam van Hyderabad aan toenmalig prinses Elizabeth voor haar bruiloft in 1947. Het halssieraad kreeg een prominente plek in de portretfoto’s die in 1952 werden geschoten van de jonge Elizabeth, vlak na haar troonsbestijging:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Bijzonder detail: de Nizam zou Elizabeth destijds zelf haar huwelijkscadeaus hebben laten kiezen. De jonge toekomstige koningin koos toen voor de ketting…én een matchende tiara. Helaas is die tiara over de jaren ontmanteld.

Verschillende elementen uit het kunstwerkje zijn opgegaan in de Burmese Ruby Tiara, die Elizabeth in 1976 liet maken door juwelier Garrard. Alleen de drie rozen uit de tiara zijn bewaard gebleven, die Elizabeth lange tijd heeft gedragen als broches. Tja: als je dan toch voor miljoenen aan juwelen mag uitzoeken, dan kun je er maar beter mee recyclen. Ze zijn ook zo zuinig, die Windsors.

Bron: Express.co.uk, The Order of Sartorial Splendor | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws