Bitterzoet jubileum: 70 jaar sinds kroning Elizabeth

Precies zeventig jaar geleden werd Elizabeth gekroond – hoe ging dat er ook weer aan toe?

Op 2 juni 1953 was het dan eindelijk zover: de piepjonge Elizabeth werd officieel gekroond tot koningin van het Verenigd Koninkrijk. Vandaag, precies zeventig jaar later, blikken we terug op het gebeuren.

Kroning

Na het overlijden van haar vader in februari 1952, was het in juni 1953 dan eindelijk zover: de 25-jarige Elizabeth zou de troon bestijgen. Natuurlijk zit er flink wat werk in het plannen van een kroning, en moest alles tot in de kleinste details uitgedacht worden.

En wat is er op zo’n moment belangrijker dan je uitstraling als kersverse monarch? Dat de outfit van Elizabeth dan ook héél speciaal moest zijn, was dus wel duidelijk. Negen (!) versies later, was het uiteindelijke design van designer Norman Hartnell klaar. Bijzonder detail: om de jurk vorm te geven, werd er onder andere gebruik gemaakt van verschillende lagen paardenhaar.

elizabeth kroningsjurk
In vol ornaat: Elizabeth met haar kroningsjurk, scepter, orb, kroon en ring. (Beeld: Wikimedia, BiblioArchives / LibraryArchives, CC BY2.0)

Standby

In gesprek met de BBC deelde Eve Morris haar herinneringen aan die dag. Zij werkte als destijds als zeventienjarige leerlinge bij Hartnells atelier, en ging naar eigen zeggen ‘met naald en draad in haar tas’ richting de Abbey. “Als iemand een knoop zou kwijtraken, of er ergens een steekje loskwam, dan was ik er om dat te regelen. Maar gelukkig bleek dat niet nodig”, blikte Morris terug.

Lange zit

Zo’n kroningsceremonie staat natuurlijk bol van de pomp and circumstance. En dat maakt het (met alle respect) toch best een beetje een langdradige gebeurtenis. Zelfs de piepjonge prins Charles kon z’n gezicht moeilijk in de plooi houden:

jubileum kroning
Beeld: NL Beeld

Naast de jonge kroonprins waren er maar liefst 8.250 genodigden voor de ceremonie, weet de Abbey vandaag te melden in een kleine terugblik via sociale media.

Subtiele ode

Inmiddels zijn we zeventig jaar verder, en kan Elizabeth zelf helaas de bijzondere jubileumdag niet meer meemaken. Gelukkig is er over heel 2022 uitgebreid stilgestaan bij haar zeven decennia op de troon.

Bovendien zagen we bij de kroning van Charles en Camilla nog een bijzonder zoete ode aan wijlen Queen Liz: Camilla droeg namelijk bij binnenkomst in Westminster Abbey de Robes of State die in 1953 speciaal voor Elizabeth gemaakt waren. Zo had de koningin toch een speciale plek bij de kroning. Vandaag zal voor de Windsors dan ook een bijzondere dag zijn met een bitterzoet randje.

Bron: Royal Central, BBC, Beau Monde archief | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws