De band tussen koning Filip en zijn kroost: ‘Een liefdevol en gestructureerd nest’

De koning had namelijk zelf een traumatische jeugd.

Een goede band met je kinderen hebben is natuurlijk het fijnste wat er is. En als je zelf bent opgegroeid in een nest waarin je vanaf jong af aan al gedrild wordt tot het punt dat je amper meer weet wie je bent, dan is de kans groot dat je je eigen kroost op een hele andere manier wil behandelen. Ook koning Filip van België denkt daar zo over. 

Traumatische jeugd

Prins Filip is de oudste zoon van voormalig koning Albert en zijn vrouw Paola. Die hadden forse huwelijksproblemen – Albert hield er zelfs een buitenechtelijke dochter op na – waardoor Filip, zijn zus Astrid en zijn broer Laurent hun ouders weinig zagen. “De prinses bleek over weinig moederinstinct te beschikken”, liet royaltykenner Mario Danneels al eens weten. “En vertoefde meer in Italië en Frankrijk dan op het koninklijk domein van Laken. Albert en Paola hadden hun kroost bij pleeggezinnen ondergebracht om hun eigen liederlijke leventjes te kunnen najagen.” Het is dus een understatement om te zeggen dat de kinderen geen gezellige jeugd vol warmte en bevestiging hebben genoten.

Eigenlijk was voor Filip geen rol weggelegd in de Belgische monarchie. Maar toen aan het einde van de jaren 60 steeds duidelijker werd dat het huwelijk van zijn oom koning Boudewijn kinderloos zou blijven, werd hij steeds nadrukkelijker als troonopvolger naar voren geschoven. En dat maakte van de toch al introverte Filip een onzeker figuur. Daar bovenop kwam ook nog eens dat na de dood van koning Boudewijn, de titel naar zijn vader ging in plaats van naar Albert.

Mathilde veranderde alles

Het moet de prins hebben gefrustreerd om in de wacht te worden gezet. Om niets fout te doen, deed hij maar niets meer, zo leek het. ‘De man zonder eigenschappen’ en ‘een droevig geval’, zo werd hij door de Belgen genoemd.

Maar met de komst van Mathilde in zijn leven, veranderde alles. “Zij is van onschatbare waarde geweest. Filip beleefde als kind een hele slechte jeugd. Zijn ouders verwaarloosde hem, in de publieke opinie werd hij daarna ook altijd bekritiseerd. En opeens was daar een knappe vrouw, die hem wél goed vond”, deelde royalty-verslaggever Wim Dehandschutter.

Kinderen

Samen kregen Filip en Mathilde vier prachtige kinderen: prinses Elisabeth, prins Gabriël, prins Emmanuel en prinses Eléonore. En dit keer wilde Filip het anders doen dan zijn ouders, wat betekende dat hij zijn kroost liet opgroeien in een warm nest met heel veel liefde. We zien de Belgische koning vooral vaak an publiek verschijnen met oudste dochter Elisabeth.

Zo zagen we de twee onlangs bij de receptie voorafgaand aan de kroning van koning Charles, en bij de extravagante royal wedding in Jordanië – welke niet geheel gepland stond voor de prinses, maar omdat koningin Mathilde er niet bij kon zijn was Elisabeth papa’s plus 1. We kunnen in ieder geval goed zien welke opvoedmethode het het beste heeft gedaan, toch?

Bron: All Things Amalia, Beau Monde Archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws