Willem-Alexander bezoekt Kamp Schattenberg voor Molukse voorstelling

Echter kreeg de koning ook een dringende vraag.

Koning Willem-Alexander bezocht afgelopen maandagavond Kamp Schattenberg in Hooghalen om de Molukse voorstelling Aan de andere kant bij te wonen. Echter was dit voor Wim-Lex niet alleen maar een gezellig avondje socializen en luisteren naar verhalen van de kleine gemeenschap. Verschillende Molukkers uit Assen en Bovensmilde demonstreerden er namelijk met de vraag naar een ‘diepgaand onderzoek’ naar de dekolonisatie van Nederlands-Indië.

Demonstraties

Voor de Molukse voorstelling Aan de andere kant bezocht Willem-Alexander Kamp Schattenberg, een van de kampen waar de Molukkers werden gehuisvest toen ze voet zetten op Nederlandse bodem in 1951. In deze voorstelling werden een aantal scènes geschetst waarin het leven van de Molukkers in de kampen werd uitgebeeld. En hoewel de koning er alleen zou kijken naar de voorstelling, zag de RMS-groep Assen en Bovensmilde hun kans schoon om hun stem te laten horen middels een demonstratie.

Otto Tatipikalawan – één van de leden van de werkgroep– schonk de koning daarom ook een brief met de vraag om een grondig en diepgaand onderzoek naar de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Willem-Alexander beloofde hem meteen om de brief af te geven in Den Haag.

Molukkers
Beeld: NL Beeld
Molukkers
Beeld: NL Beeld

Inzichten

Het onderzoek zou vooral moeten inhaken op de periode na 27 december 1949 – de datum van de soevereiniteitsoverdracht van Nederland aan Indonesië. Het resultaat? In 1950 werd de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) uitgeroepen. Later, in 1951, leidde dit tot de komst van Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen in Nederland. Hen werd beloofd dat ze na een half jaar weer terug zouden keren naar hun eigen land. Echter, werd dat tijdelijke verblijf een vast verblijf wegens onmiddellijk ontslag op het moment dat ze voet aan wal zetten.

Met deze brief hoopt de RMS-groep dan ook op een nieuw onderzoek wat nieuwe inzichten geeft. “De Molukkers hopen dat een degelijk onderzoek ook inzicht geeft in de wijze hoe Nederland is omgegaan met de aanspraken van de Zuid-Molukkers op hun eigen staat. Maar ook hoe Nederland is omgegaan met de Molukse bevolkingsgroep gedurende de periode van het verblijf die volgde”, zo staat er in de brief.

‘Zes maanden’

De koning bood een luisterend oor naar het verhaal van Tatipikalawan. Daarna bezocht hij het laatste deel van het drieluik van ‘Aan de andere kant‘. Samen met de theatermaker liep hij een uur lang over het terrein in Kamp Schattenberg om verschillende scènes te bekijken over het leven van de Molukkers in Nederland.

Molukkers
Beeld: NL Beeld

Hoofdrolspeler Roger Goudsmit speelde in het stuk kampoproeper, maar bezweek niet door Wim-Lex zijn aanwezigheid. “De koning heeft ons beloofd, zes maanden. Zes maanden, dan gaan we terug. We zijn voor de domme gehouden”, sprak hij de koning toe.

En hoewel deze serieuze boodschap belangrijk was voor de gemeenschap, kwam er ook heel wat humor aan te pas tijdens het bezoek van de koning. Eind goed, al goed?

Bron: Dagblad van het Noorden, Vorsten | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws