Royal hartsvriendinnen: Máxima en Mathilde

Collega's, buren, vriendinnen, én allebei groot fan van de kleedjes van Natan.

Afgelopen week hebben we goed kunnen meegenieten van de warme banden tussen koninginnen Máxima en Mathilde tijdens het staatsbezoek aan België. Naast collega’s en buren zijn de koninginnen door de jaren heen hele goede vriendinnen geworden en hebben ze ontzettend veel gemeen. 

Staatsbezoek

Dat de twee koninginnen goed met elkaar overweg kunnen, spatte van de foto’s af. Ze kletsten wat af en werden vaak lachent op de foto gezet. Ook wisten Máx en Mathilde hun fabuleuze outfits op elkaar af te stemmen en genoten wij volop van hun vriendschap en schitterende jurken. 

Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

Veel gemeen

Máx en Mathilde kennen elkaar dan al ruim twintig jaar, van hun tijd in Brussel. Mathilde was destijds net getrouwd met kroonprins Filip. En Máxima verhuisde in die periode van New York naar de Belgische hoofdstad omdat het menens werd met Willem-Alexander. Er was meteen herkenning over en weer. Beiden moesten voor hun huwelijk vloeiend Nederlands leren spreken. Het koninklijk protocol grondig onder de knie krijgen. En als werkende carrièrevrouwen wennen aan het idee dat ze voortaan nog uitsluitend in dienst zouden staan van de monarchie. Met als voornaamste taak zorgen voor troonopvolgers en o ja, een niet al te vlotte kroonprins wat losser en charmanter maken.

Opening museum in België in 2009 (Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst)

Beide vrouwen zetten zich volop in voor mentale gezondheid en werken voor de Verenigde Naties.

Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

Máxima en Mathilde gingen ook in de jaren daarna vaak gelijk op. Sinds 2003 zijn ze allebei steevast het populairste lid van hun koninklijke familie. In 2005 waren ze tegelijk zwanger, Máxima van Alexia en Mathilde van Emmanuel. En wist je dat Mathilde de peetmoeder is van Amalia?

Beeld: NL Beeld / Bernard Ruebsamen

In 2013 promoveerden ze allebei tot koningin, Mathilde slechts 82 dagen later dan Máxima. Verwarrend aan de verrukkelijke overdosis regalia en ceremonies in dat jaar, was dat het er bij de normaal gesproken toch zo bourgondische Belgen uiterst ingetogen en zuinig aan toe ging. Terwijl het ooit zo calvinistische Nederland schitterde, feestte en proostte dat het een lieve lust was: go figure.

Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst

Niet alleen de koninginnen kunnen het goed met elkaar vinden, maar ook Wim-lex en Filip en kroonprinsessen Amalia en Elisabeth hebben veel contact. Ze verschelen in leeftijd niet zoveel en zitten in hetzelfde schuitje als toekomstige vorstinnen. Wij hebben nú al zin in het volgende staatsbezoek. Wim, Máx, zetten jullie de champagne vast koud?

Bron: Beau Monde Archief, Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld / Bernard Ruebsamen

Laatste nieuws