10x de Oranjes op de kiek: de leukste zomerfoto’s tot nu toe

Een reis door de tijd met de Oranjes!

Morgen is het weer zover: het jaarlijkse fotomoment van de Oranjes. Met het gemis van prinses Alexia bij de afgelopen Koningsdag, is morgen weer de eerste keer in lange tijd dat we ons koningspaar en hun dochters als een compleet plaatje te zien krijgen. Daarom vandaag: een kleine reis door de tijd!

10 jaren op de troon

Afgelopen lente was het exact een decennium geleden dat onze Willem-Alexander tien jaar lang op de troon zat. Dat werd flink gevierd met een podcast, speciale portretten van de Oranjes, én natuurlijk een feestelijke Koningsdag in 010.

Maar dat betekent ook dat we inmiddels al (bijna)10 zomerfotosessies van de Oranjes hebben gehad. Met morgen de elfde (technisch gezien tiende) editie op het programma, is Beau Monde eens goed in de archieven gedoken.

2013: koninklijk gezin

Slechts enkele maanden voor het fotomoment op 19 juli 2013 vindt de troonsbestijging plaats. En dat betekent dat Wim-Lex, Máx, en hun kroost opeens een nóg grotere portie aandacht kregen dan toch al het geval was.

Beeld: © RVD, Marcel Vogel

Bij de fotosessie in 2013 kwam het gezin vrolijk voor de dag, hoewel de dochters een tíkkeltje ongemakkelijk uit de ogen keken. Of zou het gewoon de zon geweest zijn?

2014: zomerfoto’s in december

Door het tragische ongeluk met vliegtuig MH17 in de zomer van 2014, gaat de geplande fotosessie van 18 juli dat jaar niet door. Toch krijgen we later dat jaar enkele zonnige kiekjes van de Oranjes te zien: zij vieren dan hun Kerstmis in Argentinië.

fotosessie
Beeld: NL Beeld

Zoet detail: Máx die zowel met de roze outfits van de dochters matcht, áls met de donkerblauwe look van manlief.

2015: uitwaaien

In 2015 besluiten de Oranjes hun zomerfoto’s anders aan te pakken. In plaats van statische kiekjes op een landgoed, wordt er lekker geravot op het strand.

Beeld: NL Beeld

De show werd overigens wel een béétje gestolen door de koninklijke viervoeters, Nala en Skipper.

Beeld: NL Beeld

En tja: met de zon in je gezicht en de wind in je haren is lieflijk poseren voor de camera’s opeens een hele opgave.

2016: zielepootjes

Het jaar daarna kiezen de Oranjes weer voor een fotosessie op vertrouwd gebied: de tuin van Villa Eikenhorst, net als in 2013.

oranjes
Beeld: © RVD, Patrick van Katwijk

Op de foto valt direct op dat prinses Amalia niet goed ter been is: zij had kort voor de geplande fotosessie haar enkel geblesseerd, en verscheen daarom ten tonele op krukken. Overigens was zij niet de enige die niet helemaal fit was: koningin Máxima had destijds namelijk een lichte hersenschudding. Gelukkig lijken ze het op de kiekjes verder prima naar hun zin te hebben!

2017: te land, ter zee…

2017 betekent voor de Oranjes weer een terugkeer naar oude vertrouwde matchende outfits. Hoewel we de A’tjes in hun allerjongste jaren regelmatig in matchende looks ten tonele zagen verschijnen, doet dit keer gewoon het hele gezin lekker mee.

fotosessie 2017
Beeld: © RVD, ANP

Geen gekke keus, al dat nautische blauw en wit voor een photoshoot die ten dele op een sloep plaatsvindt.

2018: weer naar Wassenaar

Ondanks de sfeervolle kiekjes van het jaar ervoor, wordt in 2018 toch weer gekozen voor de veilige setting van Villa de Eikenhorst. Gewoon, lekker vertrouwd, in de achtertuin.

oranjes
© RVD, Albert Nieboer

Overigens is dit meteen het laatste jaar dat de zomerfoto’s op het Wassenaarse landgoed gemaakt worden: begin 2019 verhuist het koninklijk gezin namelijk naar Paleis Huis ten Bosch.

2019: In de achtertuin

Wat is er, na een housewarming, nu beter om een geslaagde verhuizing luister bij te zetten? Juist ja: trots poseren voor een shoot bij je nieuwe stulpje. Heel subtiel hoor, dat paleisje op de achtergrond.

Beeld: © RVD, Wesley de Wit

Bij de zomerse shoot stelen de dames absoluut de show – en Wim-Lex lijkt dat zich evengoed te beseffen:

Beeld: © RVD

Met zo’n prachtige vrouw en drie geweldige dochters was de shoot natuurlijk een gegarandeerd succes.

2020: volwassen en matchend

De zomer van 2020 staat natuurlijk in het teken van de pandemie. Daarom was het nog maar even de vraag of de fotosessie van de Oranjes door kon gaan, maar gelukkig: de kiekjes bewijzen dat er een koninklijke mouw aan te passen viel.

zomerfotosessie
Beeld: NL Beeld

In matchend blauw en wit komt de familie chic voor de dag. Ondanks de ongetwijfeld bitterzoete herinneringen aan de zomer van 2020, is dit er eentje voor op de cover van het familie-album!

2021: kleurrijk koningsgezin

In de zomer van 2021 wordt opnieuw gekozen voor de achtertuin van Paleis Huis ten Bosch.

oranjes fotosessie
Beeld: © RVD, Mischa Schoemaker

Het wordt over de jaren steeds duidelijker dat de prinsessen elk een eigen smaak ontwikkelen op fashion-gebied: Amalia gaat voor zakelijk en volwassen, Alexia toont zich een stijlbewuste fashion queen die niet bang is om een beetje risico te nemen, en Ariane? Die ontpopt zich tot klassieke prinses met een moderne twist.

2022: de shoot die in het water viel

Na meerdere fotosessies in de eigen achtertuin, vonden de Oranjes het in 2022 weer tijd voor wat anders. Begin dat jaar was er nog groots aangekondigd dat de fotomomenten niet meer op ‘vaste momenten’ zouden plaatsvinden, maar uiteindelijk loopt de zomerse shoot dat jaar toch anders.

oranjes
Beeld: © RVD, Patrick van Emst

Want zoals het wel vaker wil gebeuren met een oud-Hollandse zomer, werkte het weer totaal niet mee. Daarom wordt halsoverkop besloten de shoot te verplaatsen naar Paleis Noordeinde.

Morgen staat er opnieuw een shoot in Den Haag op de planning, maar of men kiest voor het werkpaleis, het thuispaleis, of tóch weer een poging op het strand aandurft? Dat moeten we nog zien. Beau Monde houdt je in elk geval op de hoogte!

Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws