Dit zijn de toekomstplannen van de volgende generatie royals

Eerst de eindexamens, en dan de troon.

Het duurt nog even voor ze daadwerkelijk het gewicht van de kroon op hun hoofd zullen voelen, maar de volgende generatie Europese vorsten wordt alweer goed klaargestoomd voor hun toekomstige plekje op de troon. Dit is wat we weten over deze koninginnen én koning in de dop.

Future is female

We horen het wel eens als strijdkreet: the future is female – en dat lijkt in elk geval te gelden voor de verschillende Europese koningshuizen die Europa rijk is. Zo staan in verschillende landen toch echt de dames als eerste of tweede in lijn naar de troon. Carl Gustaf ziet (tegen wil en dank) z’n troon straks overgaan op dochter Victoria, onze eigen Willem-Alexander heeft natuurlijk Amalia als directe opvolger, Spanjes Felipe heeft dochter Leonor, en in Noorwegen is na kroonprins Haakon de beurt aan Ingrid Alexandra.

Maar voor het zover is, hebben deze jonge royals nog een lang pad te bewandelen. Blauw Bloed heeft op een rijtje gezet wat we tot nu toe weten over hun toekomstplannen.

Prins Christian: spieken bij Amalia

Groot nieuws vorige week vanuit Denemarken. Toen lieten de Denen namelijk weten dat de Deense troonopvolger prins Christian zijn uiterst royale toelage on hold had gezet. Precies: net als onze eigen Amalia. De eerste prioriteit voor de prins is namelijk zijn educatie.

royals
Beeld: NL Beeld

De jonge prins, die dit najaar 18 wordt, is vorig jaar halsoverkop van school veranderd. Shakespeare’s wijze woorden ‘there’s something rotten in the State of Denmark’ bleken maar weer eens al te waar te zijn, en het prestigieuze Herlufsholm zag zich het middelpunt van misbruik, pesterijen, en ander grensoverschrijdend gedrag.

Daarom maakt Christian zijn school nu af aan het (evengoed prestigieuze) Ordrop Gymnasium. En daarna zit er dus nog even geen koninklijke toelage voor de prins in. Ook zullen zijn publieke verschijningen beperkt blijven zolang hij bezig is met z’n studie. Maar wat hij precies gaat studeren? Dat is nog onduidelijk.

Leonor: duidelijk pad

Ze zit au moment net als onze eigen Alexia in spanning af te wachten tot ze haar examenresultaten binnen heeft. Maar voor de rest is er voor de Spaanse Leonor een vrij duidelijk plan opgezet voor de komende jaren.

prinses Leonor
Beeld: Brunopress

Zo stond al langer vast dat ze een militaire opleiding zou krijgen, maar werd afgelopen lente pas duidelijk wat dit precies in zou houden. September aanstaande start Leonor namelijk met een driejarige militaire opleiding. Eerst staat er een jaar aan de Academia General Militar in Zaragoza op de planning. Daarna volgt een jaar bij de Spaanse marine, en haar laatste jaar besteedt de prinses bij de Spaanse luchtmacht. Het heurt erbij als troonopvolger van Spanje: daar geldt namelijk dat de vorst ook de opperbevelhebber is over de strijdkrachten. En daar kun je maar beter goed op voorbereid zijn!

Ingrid Alexandra: bijbaantje

Ook de Noorse prinses Ingrid Alexandra gaat een intensieve militaire training tegemoet, maar niet voordat zij een semester lang aan het werk is geweest op haar voormalige middelbare school.

ingrid alexandra
Beeld: NL Beeld

Ja: de Uranienborg School in Oslo mag binnenkort een aankomend vorstin tot hun staf rekenen. Hier gaat Ingrid aan de slag als schoolassistent en milieumedewerker. Noblesse oblige: check! Vanaf januari volgt er vervolgens een stevige twaalf maanden in dienst bij het Noorse leger.

Alexia: veel plannen, niets gepland

En tot slot noemen we tóch ook even onze eigen Alexia. Het was lange tijd spannend rond de toekomstplannen van de prinses, maar afgelopen vrijdag liet ze dan ein-de-lijk weten wat er op de planning staat: een tussenjaar!

Beeld: NL Beeld

Bij het persgesprek na afloop van de fotosessie op het Haagse Zuiderstrand vat ze samen: “Beetje reizen, werken en van alles…Heel veel plannen, maar nog niets gepland.” “Lekker ongeorganiseerd”, vat zus Amalia subtiel samen. Gelukkig weet Máxima als moeder de boel goed samen te vatten. “We zijn er nu mee bezig, het wordt een goede combinatie van werken, ervaringen opdoen, en wat zij in de toekomst wil doen”, aldus de koningin.

Als alles naar verwachting gaat, zit een plekje op de troon er uiteindelijk niet in voor Alexia – maar goed: zeker weten komt pas later. Voorlopig gaat Alex dus niet direct weer aan de bak als studente, maar who knows: verschijnt de tweede in lijn naar de Nederlandse troon dan volgend jaar toch als studente in Groningen? Of kiest ze voor Amsterdam? De tijd zal het leren!

Bron: Blauw Bloed, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..