Haakon onthult: deze verrassende carrière had hij gekozen als hij geen prins was

Dat is toch wel heel wat anders dan kroonprins...

Als je binnen de paleismuren als kroonprins geboren wordt, is je toekomst al tot in de puntjes uitgestippeld. Je wordt opgeleid tot koning, en weet niet beter dan dat. Maar fantasie blijft altijd – zo blijkt maar weer. Kroonprins Haakon onthult namelijk dat hij een heel andere carrière had gekozen als hij niet als prins van Noorwegen was geboren.

Interview

Afgelopen donderdag werd prins Haakon vijftig jaar, en dat werd gevierd met uiteraard een hoop royal beleefdheden, maar óók met een groot tv-interview met de Noorse omroep NRK. En daarin heeft de kroonprins openhartig gesproken over wat hij had willen doen als hij níet binnen de paleismuren was geboren.

Angst

Toen koning Harald in de beginjaren van 2000 ernstig ziek werd, vreesde Haakon ervoor om op jonge leeftijd de titel van zijn vader over te nemen. De eerste grote mijlpaal in mijn leven die ik kan bedenken, is de dood van mijn grootvader”, zegt hij in het interview. “Toen was ik 17 jaar oud, en toen was er zo’n ongelooflijke zee van licht en bloemen. Het was winter en erg koud, maar toen kwamen veel mensen kaarsen aansteken. Het maakte veel indruk op me. Er kwam natuurlijk ook een verandering in mijn leven, waarbij ik een nieuwe rol kreeg, en ook mijn vader.”

Haakon vervolgt dat koning Harald hem en vrouwlief Mette-Marit altijd goed heeft betrokken bij het reilen en zijlen binnen de Noorse monarchie. “Het maakt dingen een stuk makkelijker en we leren er veel van. Een van de dingen waar hij zich zorgen over maakt, is zeggen dat je de dingen op jouw manier moet doen. Dat we geen kopie moeten zijn van de manier waarop hij het doet. Dat ik mijn manier van doen moet vinden. Ik denk dat dat een goede les is die ik verder wil meenemen.”

Bijzondere carrière

Maar wat had Haakon nu gedaan als hij geen kroonprins was geworden? “Ik krijg vaak de vraag wat ik zou hebben gedaan als ik de kroonprins niet was. Dan was ik een professionele surfer op wereldtournee geweest. Misschien een ex-professional trouwens, want nu ben ik bijna 50″, besluit hij. Hm, Haakon als surfer. Die hadden we niet zien aankomen!

Bron: Royal Central | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws