55 jaar geleden: het koninklijk huwelijk dat brak met alle protocollen

Harald en Sonja bewezen dat de aanhouder wint.

Vandaag is het exact 55 jaar terug dat de toenmalige prins Harald van Noorwegen in het huwelijksbootje stapte met zijn Sonja. Hoewel de twee al meer dan een halve eeuw het toonbeeld zijn van een koninklijk power couple, zat men aan het Noorse hof niet bepaald te springen om de burgerdochter. We blikken terug!

Royaal schandaal

Wanneer de kleine Sonja Haraldsen in juli 1937 het levenslicht ziet, zal niemand van haar verwachten dat ze ooit koningin wordt. Haar lot verandert echter wanneer ze in 1959 de Noorse kroonprins leert kennen. Ze komt hem in de zomer tegen op een society-feestje, en wordt enkele maanden later zelfs door ZKH uitgenodigd om z’n afstudeergala bij te wonen. Hier worden de twee voor het eerst samen gefotografeerd.

En de reacties? Die waren niet mals. Vooral Haralds vader, koning Olav V, zat met de handen in ’t haar. Het huwelijk had heel wat voeten in aarde omdat Sonja Haraldsen een burgermeisje was, en daar had haar toekomstige schoonvader geen trek in. Harald en Sonja hadden in het diepste geheim 9 (!) jaar een relatie voor er schot in de zaak kwam.

Dilemma

Hoe het dan toch goed is gekomen? Met dank aan Harald die een stevige grens aangaf. Zo vertelde de kroonprins zijn vader dat de beste man een keuze had: of hij zou z’n zoon toestemming geven om te trouwen met z’n grote liefde, óf z’n enige troonopvolger zou eeuwig ongetrouwd blijven en zo zijn dynastie (en waarschijnlijk de Noorse monarchie als geheel) om zeep helpen. Hierop stemde Olav dan toch maar in met het huwelijk, en op 18 maart 1968 werd de verloving van Harald en Sonja wereldkundig gemaakt.

Huwelijk

In vergelijking met andere royal weddings houdt het paar ’t bescheiden wanneer zij op 29 augustus 1968 in het huwelijksbootje stappen. Zo zijn er slechts 850 gasten bij de bruiloft van het kroonprinselijk paar, en komt er voor Sonja geen tiara aan te pas.

Beeld: Digitalarkivet.no, CC-BY

Gezien Sonja’s eigen ervaring en kennis op het gebied van mode en design, waren de verwachtingen voor haar bruidsjapon natuurlijk hooggespannen. Uiteindelijk gaat ze voor een klassieke witte jurk van het label Molstad. Een hoge hals, driekwart mouwen, en subtiele parels: de prinses was hét toonbeeld van sixties elegantie.

Sprookje

Inmiddels weten we natuurlijk dat Sonja en Harald een koninklijk voorbeeld zijn voor vele koppels die na hen zijn gekomen: hard werken voor kroon en vaderland, duidelijke grenzen stellen, en ondertussen grenzeloos verliefd op elkaar zijn.

Gezellig saampjes in 2021, ter ere van het 30e troonjubileum (Beeld: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff)

Geen wonder dus, dat het liefdesverhaal van de twee inmiddels verfilmd wordt. Streamingdienst Viaplay heeft laten weten dat de opnames recent zijn begonnen. Acteur Sindre Strand Offerdal speelt in de serie Harald, en de rol van Sonja wordt vertolkt door actrice Gina Bernhoft Gørvell. Spring je net als wij al bijna van je stoel van opwinding voor deze serie in de maak, dan moeten we je helaas nog even teleurstellen: het eerste seizoen zal namelijk pas in 2025 te zien zijn. Nog éven geduld dus, en gelukkig kunnen we tot die tijd terugblikken op die prachtige dag uit 1968.

Bron: Beau Monde archief, Kongehuset.no | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws