Driedubbel feest: Haakon en Mette-Marit 50 geworden én 22 jaar getrouwd 

Ondanks die 22 jaar is het huwelijk van de twee niet altijd zo vanzelfsprekend geweest.

Driedubbel hoera voor prins Haakon en prinses Mette-Marit! Beide royals bliezen onlangs vijftig kaarsjes uit, en vieren dat vandaag op een speciale dag: de dag dat ze precies 22 jaar geleden elkaar het jawoord gaven.

Eén groot feest

In juli tikte prins Haakon de vijftig al aan, en vorige week moest ook zijn Mette-Marit eraan geloven. Vandaag is het de trouwdag van het kroonprinselijk koppel, en hoewel je wellicht zou denken dat dat reden genoeg is voor drie afzonderlijke royal parties, houden de prins en prinses het bescheiden en geven ze voor alle drie gelegenheden één groot, gezamenlijk feest.

Een groot feest voor het trouwjubileum van het koppel is wel op z’n plaats, want zo vanzelfsprekend is het huwelijk van Haakon en Mette-Marit niet geweest. Tijd voor een duik in de archieven.

Roerig verleden

Tot 1999 had Haakon alleen maar keurige, kreukloze vriendinnen gehad. Het was dan ook even slikken voor het koningshuis toen de prins zijn hart verloor aan een alleenstaande moeder die een kind had van een man in de dance-drugs-houseparty-scene. Zelf had de princess to be er toen ze wat jonger was al leuk op los geleefd (lees: ze ging wel eens uit en ze slikte wel eens een pretpil) en was daarmee dan ook niet helemaal de vrouw die men in Noorwegen voor ogen had als aanstaande koningin.

Een stroeve start dus, maar inmiddels weten we dat het allemaal is goedgekomen – en dat heeft het koppel in zekere zin te danken aan het tv-interview waarin Mette-Marit betraand afstand deed van haar roerige verleden. Het duurde niet lang of de Noorse koninklijke familie accepteerde de blondine én haar zoontje Marius met volle overtuiging.

Vervolgens schopten Haakon en Mette-Marit na hun verloving weer buitengewoon onhandig tegen conservatieve schenen door prompt acht maanden te gaan samenwonen in Londen. Ook het protest daarover doofde uit. Het hielp dat ze Haakons ouders koning Harald en Sonja aan hun kant hadden. Harald had zelf bijna tien jaar nodig gehad om zijn grote liefde te mogen trouwen en wilde dat zijn zoon niet aandoen. Wat volgde, was een van de meest originele royal weddings die ooit is gehouden.

Bruiloft

Op 25 augustus 2001 was het dan eindelijk zover en konden de tortelduifjes elkaar de eeuwige trouw beloven.

Bron: NL Beeld

Uiteraard waren ook Wim-Lex en Máx van de partij.

Bron: NL Beeld

Nu, 22 jaar later is het alsof alle problemen uit het verleden nooit hebben plaatsgevonden. Haakon en Mette-Marit vormen een gelukkig koninklijk gezinnetje met hun kids Ingrid Alexandra en Sverre Magnus én Mette-Marits zoon Marius. Die laatste heeft zich overigens teruggetrokken uit de schijnwerpers om een surfersleven in Californië te leiden, maar desalniettemin is het één big, happy family.

Afijn, vandaag is het één en al feest in Noorwegen. Driedubbel van harte namens Beau Monde!

Bron: Libelle, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws