Willem-Alexander en Máxima op streekbezoek in Gelderse Vallei

Met de pumps en de lakschoenen door het Gelderse landschap.

Na een welverdiende zomervakantie in het zonnige Griekenland stond het eerste streekbezoek van het Koninklijk Paar weer in de agenda. Gisteren bezochten koning Willem-Alexander en koningin Máxima meerdere plaatsen in de Gelderse Vallei. Ze gingen langs bij de gemeenten Nijkerk, Barneveld, Scherpenzeel, Ede en Wageningen. De vakantie zit er weer op!

Historisch cultuurlandschap Nijkerk

Het koningspaar begon het streekbezoek in de gemeente Nijkerk. Door de kinderen van basisschool De Appelgaard werden ze hartelijk ontvangen. Ook de kennismaking met de burgermeesters van de gemeenten in de Gelderse Vallei stond op de planning. Vervolgens trok het koningspaar erop uit en maakten ze een prachtige wandeling op het Appelpad. Tijdens dit regenachtige uitje door het historische cultuurlandschap spraken de koning en koningin met vrijwilligers die het klompenpad onderhouden, met de eigenaar van het landgoed over het beheer van het gebied en maakten ze een babbeltje tussen de schaapjes met een agrarisch ondernemer over het grondgebruik.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens een regenachtige wandeling door het historische cultuurlandschap. (Beeld: NL Beeld)

De pluimveesector in Barneveld

Na de frisse wandeling vertrokken Willem-Alexander en Máxima naar het Poultry Expertise Centre in Barneveld, dat zich op het terrein van Aeres MBO Barneveld bevindt. Overheidsinstellingen, kennisinstellingen en bedrijven die betrokken zijn bij de pluimveesector werken hier met elkaar samen. Het koningspaar kreeg een rondleiding door het centrum. Daarnaast spraken ze over verduurzaming van de pluimveesector met ondernemers en boeren uit de omgeving. “De boer hoort in Nederland te zijn”, waren de wijze woorden van de koning.

Het Koninklijk Paar tijdens het bezoek aan Poultry Expertise Centre in Barneveld. (Beeld: NL Beeld)

Huis Scherpenzeel

Het streekbezoek vervolgde zich in een bezoek aan het Huis Scherpenzeel. Rond de middag maakte het koningspaar een wandeling door het park en gingen ze een gesprek aan met vrijwilligers in de culturele- en recreatieve sector, in het sociaal domein en in de zorg. Dat vrijwilligers essentieel zijn voor de samenleving, weten Willem-Alexander en Máxima als geen ander – ze zijn immers het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Het koningspaar neemt een bezoek aan Huis Scherpenzeel. (Beeld: NL Beeld)

Sportief uitje in Bennekom

Na het bezoek in de gemeente Scherpenzeel arriveerden de Oranjes in het zonnige Bennekom voor een sportief uitje aan de korfbalvereniging DVO. Een potje korfbal kijken is voor het koningspaar een stukje ontspanning tijdens deze enerverende dag – totdat de bal het hen bijna raakt. Ach, zo hebben Wim-Lex en Máx zich even van hun sportiefste kant laten zien. Na dit bezoek nam het stel een kijkje bij een voormaling kunstzijdefabriek, die is omgetoverd tot moderne wijk, waar ze uitbundig werden onthaald.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima arriveren bij een sportief uitje. (Beeld: NL Beeld)

Studentenstad Wageningen

Het streekbezoek werd afgesloten in dé studentenstad Wageningen. Hier bracht het Koninklijk Paar een bezoek aan studentenvereniging SSR-W en gingen ze in gesprek met studenten over het mentaal welzijn van de studenten en waarom zij hebben gekozen voor een studie in de voedselontwikkeling, -productie en -voorziening. De studenten uit Wageningen studeren dichtbij de natuur, en dat vond de koningin natuurlijk énig om te horen. “Frisse lucht is goed voor mentale gezondheid”, zo stelde ze wijselijk. Maar dan de volgende keer misschien wel met de baggerlaarzen een frisse neus halen in plaats van de kittige pumps…

Bron: Blauw Bloed, Rijksvoorlichtingsdienst/Koninklijk Huis | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws