Feit of fabel: is zuivel écht zo slecht voor je huid?

Hoe zit dat?

Goed je huid verzorgen? Dan kies je een fijne cleanser, een goede SPF, en natuurlijk de nodige crèmes en serums. Maar we weten allemaal dat zo’n stralend gezond huidje van binnen begint: genoeg drinken en gezond eten zijn een must. Maar hoe zit het eigenlijk: klopt het dat je de zuivelproducten inderdaad beter kunt laten staan voor de perfecte perzikhuid?

Tegenstrijdig wetenschappelijk bewijs

Natuurlijk is er geen kant-en-klaar-antwoord op de vraag of stoppen met melkproducten goed voor je huid is. Arts-assistent werkzaam in de dermatologie Kendra Joseph geeft er opheldering over aan Life Savvy. Volgens Joseph hebben de onderzoeken hiernaar tot op heden verschillende resultaten opgeleverd. Zo kwam uit een analyse uit 2018 naar voren dat de kans op acne groter was bij mensen tussen de 7 en 30 jaar oud als ze melkproducten consumeerden. Onderzoek uit 2019 beweerde daarentegen dat er geen verband is tussen acne en melkproducten.

Maar zelfs met deze wisselende resultaten, is er volgens Joseph wel een bepaalde link. “We kunnen niet beweren dat zuivel acne veroorzaakt”, stelt ze voorop. “Als dit zo was, zou iedereen die zuivel binnenkrijgt acne hebben, en dat is niet het geval. Echter, het lijkt er wel op dat zuivel acne bij sommige mensen kan verergeren, maar daar is nog meer onderzoek naar nodig.”

Mogelijke redenen

Zuivel veroorzaakt dus niet per definitie een onzuivere huid, maar sommige mensen kunnen er dus wél last van hebben. Dit heeft een aantal redenen. Zo legt Joseph uit dat bepaalde eiwitten in zuivel (wei en caseïne) kunnen zorgen voor meer ontstekingen in het lichaam. Aangezien acne ook veroorzaakt wordt door ontstekingen, zou er een link kunnen zijn tussen deze eiwitten en acne.

Daarnaast kunnen melkproducten bepaalde androgene hormonen bevatten, zo vervolgt Joseph. Deze hormonen kunnen ertoe leiden dat de talgklieren in een soort overdrive gaan, en deze overmatige talgproductie vergroot de kans op puistjes.

Observeren

Zoals al gezegd is er meer onderzoek nodig naar het effect van zuivel op de huid. Omdat dat er nog niet is, raadt Joseph aan om zelf je huid goed in de gaten te houden als je melkproducten consumeert. Houd in de gaten of je lichaam op een bepaalde manier reageert als je een tijdje wel of juist geen melk drinkt of andere zuivelproducten eet.

“Als je zuivel eet en je ziet dat je huid minder zuiver is, dan zou je voorzichtig kunnen overwegen om minder melkproducten te eten”, aldus Joseph. Wil je melk (lees: kaas) niet opgeven, maar wil je ook geen negatieve gevolgen ervaren van je zuivelinname? Dan kun je volgens de assistent-arts ook experimenteren met verschillende zuivelsoorten. Zo weet Joseph uit ervaring dat koemelk en magere melk voor de hevigste reacties kunnen zorgen.

Bron: Life Savvy | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws