Verwijst Charles naar zoon Harry in recente speech?

Een subtiele ode van de koning?

Prins Harry en hertogin Meghan bevinden zich al even niet meer aan het Britse hof, en die familiebanden zijn nou niet bepaald warm te noemen. Toch spotten verschillende royalty-fans een subtiele nod van koning Charles naar z’n jongste zoon en schoondochter in een recente speech.

Mansion House speech

Eerder deze week waren koning Charles en koningin Camilla te gast in de City of London, een centraal gelegen deel van de grotere stad Londen. Hier schoven zij aan bij het traditionele Mansion House-diner.

Dit diner is een traditie die helemaal teruggaat tot 1689: in het jaar van de kroning sluit een vorst traditiegetrouw aan voor een stralend galafeest, dat helemaal in het teken staat van zowel de oude als de moderne handelsgilden die de City of London rijk is. Hier gaf Charles een speech, waarbij hij onder meer stilstaat bij de impact van het internet op onderlinge spanningen.

Koning Charles geeft speech in de Mansion House, oktober 2023.
Beeld: NL Beeld

“Zelfs in de meest versplinterde tijden, waar meningsverschillen worden opgepoetst, tentoongesteld en vastgehouden, is er in ons land een soort muscle memory dat het zo niet hoeft te zijn; dat de verleiding om onszelf te veranderen in een schreeuwende of verwijtende samenleving moet worden weerstaan, of op zijn minst waar mogelijk sterk moet worden beperkt, vooral in de digitale sfeer waar beschaafde debatten maar al te vaak plaatsmaken voor wrok en bitterheid”, aldus de Britse koning.

Harry en Meghan

Vooral het laatste deel van dit citaat, waar de koning weinig subtiel uithaalt naar eindeloze ruzies op sociale media, had evengoed een citaat kunnen zijn van de Sussexes. Zij zetten zich immers al enige tijd in om bewustzijn te creëren rond sociale media en mentale gezondheid, vooral bij jonge gebruikers.

Zo was het paar vorige week tijdens Mental Health Day te gast in New York, waar emotionele gesprekken centraal stonden met ouders die ’tragische verliezen hadden geleden als resultaat van het social media-gebruik van hun kinderen’. Ook stelde prins Harry dat de bazen van grote techbedrijven ‘geen content aan kinderen moeten tonen waarvan ze niet zouden willen dat hun eigen kinderen het zien’.

Ook verraste het paar al eens enkele jonge vertegenwoordigers van het Responsible Technology Youth Power Fund, die zich inzetten om met moderne technologie te werken aan een betere toekomst.

Subtiele nod

Dat de speech van Charles perfect lijkt aan te sluiten bij het werk van de Sussexes, wordt door enkelen gezien als een subtiele manier van de vorst om tóch z’n jongste zoon een handreiking te doen. Het zal vast niet alle kou uit de lucht halen, maar een zoete nod zou het wel zijn, toch?

Bron: Hello! Magazine, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws