Prins Haakon vervangt koning Harald bij belangrijk evenement

De kroonprins had de lachers op z'n hand!

Gisteren was het tijd voor het jaarlijkse galadiner dat de Noorse royals hosten voor leden van het parlement. Hierbij ontbrak echter één bijzonder belangrijk persoon: koning Harald schitterde namelijk door afwezigheid.

Galadiner

Zoals elk modern koningshuis anno nu, tonen ook de Noorse royals graag hun waardering voor de lokale politiek. En tja, als je dan toch een grote balzaal en indrukwekkende selectie chefkoks tot je beschikking hebt, dan is een galadiner een mooie manier om je volksvertegenwoordigers te trakteren, toch?

Gisteren was het dan ook weer tijd voor de zogeheten ‘Stortingsmiddag’, een jaarlijks galadiner waarbij de leden van het Noorse parlement worden uitgenodigd om te paleize in Oslo te komen dineren met de vorstelijke familie. Even de banden aanhalen, speechen, en genieten van een uitgebreid banket: de kiekjes zien er in elk geval bijzonder sfeervol uit!

Naast kroonprins Haakon waren onder meer koningin Sonja, kroonprinses Mette-Marit, en prinses Astrid aanwezig.

Grote afwezige

Het zal je echter niet ontgaan zijn dat de meest prominente rol van de dag was weggelegd voor kroonprins Haakon in plaats van zijn vader. Zo las hij de speech op die (zoals hij het publiek er meermaals aan herinnerde) door zijn vader was geschreven, en was hij degene die koningin Sonja naar de dinerzaal begeleidde. Haakon is namelijk regent, en treedt wel vaker op in plaats van zijn vader, wanneer die verhinderd is.

De 86-jarige vorst kwakkelt al langer met z’n gezondheid, en heeft de afgelopen jaren regelmatig ziekteverlof moeten nemen. Eerder deze week bevestigde het Noorse hof dat er covid bij de oude baas was vastgesteld, en daarom moest hij bij dit evenement verstek laten gaan.

Voor Haakon de speech van vaders oplas, stond hij nog kort stil bij de afwezigheid van de koning: “Hij heeft dit weekend covid opgelopen, en is nog niet volledig hersteld. Hij had ernaar uitgekeken jullie te ontmoeten, en heeft me gevraagd iedereen hier vanavond te groeten.”

Humor

In de speech nam Harald bovendien flink zichzelf én zijn fysieke moeilijkheden van de afgelopen maanden op de hak. Zo schreef de vorst tevreden terug te kijken op recente uitstapjes naar Zweden en Denemarken: “Beide waren zeer geslaagde bezoeken, waar we de nauwe banden tussen onze landen hebben bevestigd en versterkt.”

Hierna vervolgde hij: “Ik had graag een extra stevige ‘band’ gehad om vast te houden – in Kopenhagen, toen ik mijn achternicht, koningin Margrethe, ontmoette. Zoals sommigen van jullie zich misschien herinneren, ging ik op de rode loper op één knie voor Hare Majesteit.” Ha! Hiermee refereert Harald natuurlijk aan de valpartij in Denemarken, waarbij hij voor de ogen van Margrethe (en de aanwezige pers) onderuit ging.

harald
Beeld: NL Beeld

Romantiek

Bijzonder detail: in het slotakkoord van zijn speech had Harald nog even stilgestaan bij z’n grote liefde, koningin Sonja. Beetje ongemakkelijk dat zoonlief vervolgens een liefdesverklaring aan zijn moeder moest oplezen, denk je misschien, maar de scherpe kroonprins wist zich er met een gezonde portie humor doorheen te slaan.

Zo stelde hij, alvorens de zoete ode van zijn vader aan zijn moeder op te lezen: “U moet onthouden dat het mijn vader is die hier spreekt!” Gelukkig had de kroonprins de lachers op zijn hand deze avond, en werd de romantische touch zo een hilarisch randje.

Het moge duidelijk zijn dat die Haakon z’n humor niet van een vreemde heeft!

Bron: Royal Central, Kongehuset.no | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws