Voor eens en altijd: zó meet je een beha-maat op

Aha!

Kittige hakjes? Check. Stralende japon? Dubbelcheck. Maar onder die kleding een mooi setje lingerie dragen zorgt er pas écht voor dat we ons op en top glam voelen. Alleen die eeuwige struggle om de perfecte beha te vinden…Het blijft moeilijk. Met deze tips maak je in elk geval het vinden van de juiste beha-maat een stukje makkelijker!

Beha-maat

Als iets wispelturig gedrag vertoont, zijn het wel lingeriemerken. Wat bij de ene zaak een B-cup is, zou bij een ander makkelijk kunnen doorgaan voor een royale C-cup. Om jezelf heel wat miskopen te besparen, is het juist handig om te weten wat jouw borstmaten precies zijn. Zo kun je voor elk merk makkelijk nagaan welke maat jij het beste kunt kiezen.

Stappenplan

  1. Bepaal je omvang maat. Houd een meetlint rondom je torso ter hoogte van waar je beha rand zou zitten, direct onder je borsten. Zorg ervoor dat je het meetlint zo recht mogelijk rondom je lichaam houdt en dat het nauwsluitend zit. Het cijfer dat je vervolgens van het meetlint afleest, is je omvangsmaat. Vervolgens rond je dit getal af naar een vijftal. Is jouw borstomvang bijvoorbeeld 73? Dan rond je dit af naar 75. Is het 72? Dan rond je dit af naar 70.
  2. Meet je cupmaat. Houd het meetlint ietwat losjes rondom het volste deel van je borsten, dus ter hoogte van je tepels. Het cijfer dat je nu van het meetlint afleest, is je cupmaat in centimeters.
  3. Converteer de opgemeten gegevens naar de behamaat van je favoriete lingeriemerk. Zo weet je precies welke beha je het beste kunt kopen. Sla bovendien je behamaat op in je telefoon, zodat je altijd voorbereid bent wanneer je het perfecte lingeriesetje tegenkomt.

Veranderingen

Natuurlijk geldt hierbij dat onze lichamen door de jaren flink veranderen. Er komen kilo’s bij, er gaan kilo’s af, we verliezen wat stevigheid of laten de boel juist straktrekken: al deze dingen kunnen van invloed zijn op wat voor beha precies bij je past.

Bovendien geldt dat je borsten ook van week tot week veranderen, want ook je menstruatiecyclus kan van invloed zijn op de precieze grootte van je boezem. Door de hormonen die dan door je lichaam razen, kun je zo in de week voorafgaand aan je menstruatie last krijgen van opgezwollen (en onaangenaam gevoelige) borsten. Het is dus wel zo verstandig om hier ook rekening mee te houden wanneer je je aan een rondje bustiers shoppen waagt.

Bron: Marie Claire, Mount Sinai Health System, Beau Monde archief | Beeld: Adobe Stock

 

Laatste nieuws