Royal wedding: wat je kunt verwachten van het bruidspaar van Brunei

Een tiendaags huwelijk? Ga er maar aan staan!

In Brunei kijken de royals niet op een miljardje meer of minder, vandaar dat de verwachtingen hooggespannen zijn voor de aanstaande bruiloft van prins Abdul Mateen van Brunei (32) en zijn verloofde Anisha Rosnah Isa-Kalebic (29). Het huwelijk wordt gevierd van 7 tot 16 januari. Een royal uitputtingsslag!

Tiendaagse bruiloft

Het begint de 7de met het ‘Majlis Istiadat Bersuruh Diraja’, ofwel het Officiële Royal Aanzoek. Vier dagen later volgt de ‘Akad Nikah’, de religieuze inzegening. Het hoogtepunt van de festiviteiten is de ‘Majlis Bersanding Pengantin Diraja’, het grote bruidsfeest in het koninklijk paleis op 14 januari. Het bruidspaar rijdt dan ook in een processie door de hoofdstad. De dag daarna wordt het feest afgesloten met een banket en zijn Mateen en Anisha vast wel toe aan een paar dagen rust en privacy.

Visitekaartje

Mateen groeide op in een van de rijkste koningshuizen ter wereld, beschikt over een sixpack dat hij moody, maar gul op Instagram deelt, heeft een schier eindeloze collectie Britse maatpakken van Savile Row en speelt polo op hoog niveau. Het ene moment zit hij fotogeniek te wezen met de Eiffeltoren op de achtergrond, even later loopt hij te socializen met staatshoofden, dan vaart hij weer in een klassieke speedboot over het Comomeer – hij is van alle markten thuis.

Hij is ook meteen het visitekaartje voor het land. Zo wordt hij door zijn vader, sultan Hassanal Bolkiah, regelmatig mee op pad genomen naar grote internationale evenementen. Zo komt hij als zesde in lijn naar de troon vaker in beeld dan de daadwerkelijke next in line, de 49-jarige Al-Muhtadee Billah.

De prins is een druk baasje, hij heeft een assistent die hem vaak per Segway volgt om met een telefoon aan zijn oor dingen voor hem te regelen. In Mateens paleis, gevestigd op het complex van het paleis Istana Nurul Izzah, lopen naast poezen ook grote katten zoals panter Oscar als huisdier rond. Hij is met name dol op Kawan, die als welpje bij hem kwam en inmiddels een volgroeide, stierlijk verwende tijger is die nog op schoot wil.

Gouden bruiloft

Zijn bruid Anisha Rosnah Isa-Kalebic is de kleindochter van een belangrijke adviseur van de sultan. Ze studeerde net als Mateen in Londen en is een moderne moslima die zelf bepaalt wanneer ze een hoofddoek draagt en afgaand op haar Insta al aardig wat van de wereld heeft gezien. Mateen en Anisha kennen elkaar al jaren, vrienden zeggen dat ze goed bij elkaar passen qua karakter en humor, al is Anisha niet zo’n adrenalinejunkie als haar verloofde.

In januari 2023 werd er al gespeculeerd over een verloving toen ze met een ring werd gespot op de bruiloft van Mateens zus, prinses Azemah. Zoals familieleden toen al zeiden: ‘Zij is de volgende.’

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mateen (@tmski)

En nu is ze dus inderdaad zelf de bruid en leading lady tijdens het schier eindeloze huwelijk dat zich op verschillende locaties zal afspelen. Het grote feest in het Istana Nurul Iman zal het spectaculairst zijn. Dit is de officiële residentie van de sultan en tevens het grootste paleis ter wereld met zowel islamitisch ogende minaretten en gouden koepels als Aziatische gewelfde daken.

Brunei paleis

Het ligt in het groen aan de rivier, heeft een privédierentuin met zo’n dertig Bengaalse tijgers en telt 1788 kamers waaronder 257 badkamers, een banketzaal waarin 5.000 gasten kunnen aanschuiven en een eigen moskee met ruimte voor 1.500 gelovigen. Om je een indruk te geven van het home decor: kilometers marmer, 564 kroonluchters, tonnen bladgoud, 51.000 lampen, 44 trappen en 11 liften maken het leven er best draaglijk voor de royals.

Aardser

Grappig is dat Mateen ondanks al die overduidelijke weelde in interviews erop blijft hameren dat hij een eenvoudig mens is. Zij het dan wel eentje met privéjets, jachten en verblijven in vijfsterrenhotels. Aan Anisha heeft hij een partner die wat meer ervaring met het echte leven heeft.

Ze is een ondernemende dame met een eigen fashionlabel (Silk Collective) en heeft samen met een vriendin een op toeristen gericht bedrijf dat Authentirary heet. Net als Mateen is ze sportief, maar ze houdt ook van lekker koken en vlogt daar weleens over.

De prins zei ooit dat een partner wat hem betreft “iemand is die echt en oprecht is, en houdt van eenvoudige dingen”. En die heeft hij dus gevonden. Nu maar hopen dat ze tegen een tijger op de bank kan.

Dit artikel is een fragment van een deep dive in de royals van Brunei uit de allernieuwste Beau Monde. Hierin vind je ook interviews met onder meer Isa Hoes, Eva Simons, en Stacey Rookhuizen.

Tekst: Ella Vermeulen | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws