Bijzondere mijlpaal voor Deense koningin Margrethe

De vorstin krijgt prachtig nieuws voorafgaand aan haar aftreden!

Binnenkort is de Deense koningin Margrethe officieel niet meer het staatshoofd van Denemarken. Zij geeft komende zondag namelijk de troon door aan zoon Frederik. Maar ook naast haar activiteiten als monarch zit zij bepaald niet stil. En dat heeft de hoogheid nu een bijzonder prestigieuze nominatie opgeleverd!

Drukke tante

Ze is een bevlogen vorstin, betrokken familiemens, staat al decennialang bekend als een bijzonder gezellige verschijning, en houdt zich daarnaast ook nog bezig met archeologie, literatuur, kunst en cultuur. Kortom: ook na haar aftreden heeft Margrethe ongetwijfeld genoeg leuks om haar dagen mee te vullen.

Dit zagen we ook terwijl zij nog op de troon zat. Zo heeft zij meermaals meegewerkt aan decors en kostuums voor het nationaal ballet, illustreerde ze de Deense uitgaven van de Lord of the Rings-boeken, én werkte ze mee aan de film Ehrengard: The Art of Seduction op Netflix, een Deense aristo-romkom die afgelopen jaar verscheen.

Nominatie

En die laatste samenwerking heeft de koningin nu een mooie nominatie opgeleverd. Zo prijkt haar naam tussen verschillende andere creatieve genieën die kans maken op een zogenaamde Robert Award. Dit is simpel gezegd de Deense versie van de Amerikaanse Academy Awards en de Britse Bafta’s.

Margrethe heeft twee nominaties op haar naam staan. Zo is zij genomineerd in de categorieën ‘Kostuumontwerper van het jaar’, en ‘Scenograaf van het jaar’. Of zij de prijzen ook daadwerkelijk in de wacht weet te slepen? Dat moet nog blijken. De uitreiking staat op de agenda voor 3 februari.

Missie geslaagd

Al in 2021 werd bekend dat Margrethe mede-verantwoordelijk zou zijn voor de prachtige kostuums en decors van de film, die gebaseerd is op het boek Ehrengard van Deens schrijfster Karen Blixen. “De verhalen van Karen Blixen hebben me altijd gefascineerd omdat ze heel esthetisch en beeldscheppend zijn”, deelde de vorstin destijds.

“Ik heb geprobeerd Blixens geweldige universum te interpreteren in de ontwikkeling van de découpages en kostuums,” vertelde ze. “Ik kijk er naar uit om het verhaal van Ehrengard tot leven te zien komen in de film.”

Dat is klaarblijkelijk goed gelukt! Nu nog hopen dat hare hoogheid de nominaties ook weet te verzilveren.

Bron: RTL, Filmakademiet.dk | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws