Deense koning Frederik vertelt over moeizame relatie met zijn vader

'Gelukkig heb ik veel kunnen leren van mijn vrouw', verklapt de kersverse koning.

Hij is nog geen twee weken koning, maar de Deense Frederik kan alweer een mooi succesje op z’n naam schrijven. Hij is namelijk met zijn boek Kongeord in de Deense bestseller-lijsten verschenen! In dit boek doet hij bovendien enkele opmerkelijke uitspraken over zowel zijn vader, prins Henrik, en z’n vrouw, koningin Mary.

Bestseller

Deense boekhandelaren wisten niet wat ze overkwam toen Frederik vorige week zijn boek Kongeord (vrij vertaald: Het woord van de koning) uitkwam. In samenwerking met auteur Jens Andersen publiceerde hij een 110 pagina’s tellend boekwerk, dat na publicatie in één klap uitverkocht raakte. Een prominente boekwinkel liet zelfs aan Fortune weten dat Kongeord in één dag het verkooprecord van de bestseller van heel 2023 had geëvenaard. Wow!

Vader

Dat een boek vol koninklijke ontboezemingen razend populair blijkt, is op zich natuurlijk niks nieuws. In Kongeord deelt Frederik namelijk op bijzonder openhartige wijze zijn mening over z’n vader. Zo stelt hij dat prins Henrik ‘erg patriarchaal’ was aangelegd, en dat hij probeerde om deze zelfde ideeën op zijn zoons over te brengen.

Om even je geheugen op te frissen: we hebben het hier over dezelfde prins Henrik die in de latere jaren van zijn leven besloot om via de media met modder te gooien naar z’n vrouw, koningin Margrethe. Zo stelde hij in interviews dat de koningin hem ‘voor schut zette’. De reden? Hij stond bekend als prins-consort, en niet als koning-consort.

De mokkende prins trok begin 2002 zelfs enkele weken naar Zuid-Frankrijk (en miste zodoende de bruiloft van onze eigen koning Willem-Alexander en Máxima) omdat hij zich ‘op de derde plaats gezet’ voelde. Dat zelfs zoon Frederik vóór hem kwam in de hiërarchie te paleize, kon de prins moeilijk verkroppen. In 2016 deed hij daarnaast afstand van zijn titel als prins-consort. Ouch….

Mary

Gelukkig heeft Frederik zich te veel aangetrokken van deze driftbuien van z’n vader. En daar hebben we onder andere zijn echtgenote, koningin Mary, voor te danken!

De prins schrijft: “Zoals eerder genoemd, was mijn vader erg patriarchaal, en probeerde hij die patronen ook op zijn twee zoons over te brengen. Hier heb ik echter veel geleerd van mijn echtgenote die, zo nu en dan, me eraan herinnert dat ik natuurlijk niet altijd gelijk heb, en dat mijn woorden niet automatisch voor waar aangenomen moeten worden, alleen maar omdat ik de man des huizes ben.”

Ha! Ondanks initiële twijfels over de match tussen de nuchtere Australische zakenvrouw en de kroonprins, bewijst dit maar weer dat Mary en Frederik goed aan elkaar gewaagd zijn.

Bron: The Daily Mail, Fortune | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws