Koningin Mathilde toont zich op haar sportiefst in Ivoorkust

Mathilde schiet, scoort, en waagt een dansje.

Deze week was Mathilde, koningin der Belgen, op bezoek in Ivoorkust. Net als onze eigen Máxima, zet de vorstin zich namelijk als speciale pleitbezorger in voor de Verenigde Naties. In die rol liet ze zich de afgelopen dagen op haar stijlvolst, sportiefst, en meest betrokken zien in het West-Afrikaanse land.

Mathilde in Ivoorkust

We hebben het al vaker gezegd: liefdadigheid heurt erbij als royal. Zo is Máxima net teruggekeerd van haar VN-reis naar Colombia, hebben Harry en Meghan weer allerlei belangrijke evenementen in hun agenda staan, en zetten de Windsors massaal een tandje bij om alle royal engagements bij te wonen nu Charles, Kate, en Camilla even niet beschikbaar zijn.

Mathilde zet zich al jarenlang in bij de VN voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, en die rol bracht haar dit keer naar Ivoorkust. Hier ging zij in gesprek met de locals over gezondheid, gendergelijkheid, en onderwijs.

Drukke planning

Zondagavond kwam de vorstin al aan op de luchthaven van Abidjan, waar Nialé Kaba haar verwelkomde, de minister van Planning en Ontwikkeling. De volgende dag ging het bezoek pas echt van start. Mathilde ging onder meer langs bij een ziekenhuis voor moeders en kinderen, waar zij sprak met zowel de artsen als enkele patiënten. Hierna stond er een bezoek aan een opvangcentrum op de agenda, waar meisjes terecht kunnen die slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld mensenhandel of uitbuiting.

Mathilde
Beeld: NL Beeld

Voor deze eerste set bezoeken ging de Belgische koningin gekleed in een zomerse roze japon van Oscar de la Renta, die zij al eens eerder gedragen heeft. Vrolijk, fleurig, en stijlvol: zo zien we het graag!

Sportief dagje

Gisteren begon de dag met een bezoekje aan een lokale school, waar Mathilde vrolijk plaatsnam tussen de lokale jeugd.

Mathilde in Ivoorkust
Beeld: NL Beeld

Vervolgens trok Mathilde door naar de kustplaats Lahou-Kpanda. Hier ging de koningin in gesprek met de lokale vissersgemeenschap, en werd ze bovendien voorzien van een kleurige nieuwe outfit:

Mathilde in Ivoorkust
Beeld: NL Beeld

Het combineren van prints is gelukkig helemaal on trend, en de combinatie van de Ba&Sh-japon met dit oranje kleedje staat Mathilde beeldig, dat moeten we haar nageven.

Vervolgens was het tijd voor Mathilde op zich haar sportiefst te tonen in het stadion van San Pedro. Een geboren voetballer is Mathilde dan misschien niet, maar ze weet toch een doelpunt te scoren.

Beeld: NL Beeld

Daarna is het natuurlijk tijd om de doelpunten in stijl te vieren: precies, met een dansje.

Het aanleren van de danspasjes lijkt ook niet geheel vlekkeloos te gaan, maar ach. Je kunt niet óveral goed in zijn, non?

Vandaag is de laatste dag van het bezoek, en staat er een bezoek aan een cacaoplantage op de agenda. Vervolgens is het alweer tijd om naar huis te vliegen. Heel lang kan de vorstin daar overigens niet uitrusten, want komende vrijdag staat er alweer een bezoek aan een tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten op de planning. Die Mathilde heeft ’t er maar druk mee!

Bron: Blauw Bloed, Vorsten, UFO No More, HLN, Monarchie.be | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws