Emmen onthult programma Koningsdag: dit staat de Oranjes te wachten

Van dansspektakel tot sjoelkampioen: dat belooft veel goeds!

Afgelopen zomer werd al bekend dat Koningsdag dit jaar gevierd wordt in het sfeervolle Emmen, en eerder dit jaar deelde de organisatie al de route die er gelopen gaat worden. Vandaag werd dan eindelijk het programma van de grote dag onthuld – wat kunnen Willem-Alexander, Máxima, en hun aanhang dit jaar precies verwachten?

Oranjes in Drenthe

Het is, na de Koninginnedag-viering van 2002 in Hoogeveen in Meppel, voor het eerst in meer dan twintig jaar dat de Oranjes zich weer voor de feestelijke dag naar Drenthe begeven. Bij de bekendmaking dat Emmen dit jaar de eer had om het oranjekleurige feest te organiseren, werd al gedeeld: “De gemeente wil samen met de provincie een feest organiseren dat past bij de Drentse schaal. Zowel in omvang als qua kosten.”

Een ultragroot megafestijn – met bijbehorend prijskaartje van vier miljoen euro – à la Rotterdam vorig jaar hoeven we dus niet te verwachten. Maar wat dan wel?

Programma

Daar is nu meer duidelijkheid over! Bij de perspresentatie, die live te volgen was via het regionale RTV Drenthe, werden we helemaal bijgepraat over de plannen voor 27 april. En dat belooft een mooi feest te worden, vol muziek, dans, en cultuur. “Ik ben er van overtuigd dat wij hem en de leden van de Koninklijke familie met dit geweldige programma een onvergetelijke verjaardag bezorgen”, aldus Eric van Oosterhout, de burgermeester van Emmen.

Sportieve start

Omdat het in Drenthe prachtig fietsen is door de heidevelden en er regelmatig wielerevenementen plaatsvinden, worden de Oranjes door een peloton wielrenners vergezeld naar het Noorderplein. Dit is het startpunt van de koninklijke route, en hier vindt dan ook de officiële ontvangst plaats door allerhande prominenten. Zanger Bouke Scholten, volgens de organisatie ‘de Emmense Elvis‘, voorziet de kick-off van het programma van muziek.

Negen pleinen

De route leidt in totaal langs negen ‘pleinen’ in de stad. Na het startplein volgen het Dansplein, Verjaardagsplein, Cultuurplein, Spelplein, Innovatieplein, Sportplein, Wildlands en het Atlas Theater, en het Raadhuisplein Meezingplein, waar de dag feestelijk wordt afgesloten.

Onderweg wordt het koninklijk gezelschap onder meer toegezongen door ‘koning der piraten’, Jannes, krijgen ze een spoedcursus sjoelen van de Emmense wereldkampioen Elly Mensen, en beklimmen onder meer Daniël Lohues met zijn band en dirigent Reinout Douma van het Noordpool Orkest het podium op het Meezingplein.

Aanwezigen

Wie er precies acte de présence zullen geven namens de Oranjes? Dat moet nog blijken. Zo is prinses Amalia natuurlijk druk met haar studie, is Alexia au moment aan het ontdekken wat zij in haar mars heeft tijdens een tussenjaar, en werkt Ariane in Italië aan haar Internationaal Baccalaureaat.

Wij hebben er goede hoop op dat de drie prinsessen elk een gaatje in hun agenda’s weten te maken voor de grote dag. Zo ontbrak prinses Alexia vorig jaar, maar was zij in haar eerste jaar aan het UWC in Wales – de Britse tegenhanger van Arianes kostschool – wél gewoon van de partij.

Wie weet!

Bron: Koningsdaginemmen.nl, RTV Drenthe | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws