Een kniksje à la Amalia: zo heurt het

Is het kniksje nog wel van deze tijd? Amalia denkt er het hare van!

Bij het persgesprek na het fotomoment afgelopen week, maakte één bijzondere vraag voor onze kroonprinses de tongen los. Want dat kniksje van prinses Amalia, is dat eigenlijk nog wel van deze tijd?

Kniebuiging

Een kniks, een reverence, een kniebuiging – noem het hoe je ’t noemen wilt. Deze buiging, die door vrouwelijke royals gemaakt wordt voor degenen die hoger in de aristo-hiërarchie staan, is sinds jaar en dag traditie.

Aan het woord is Debrett’s, societybijbel sinds 1769: “Vanuit een staande positie breng je je gewicht op één voet (meestal de linker). Zet de bal van je andere voet naar achteren, schuin rechts van je standbeen. Rug recht, oogcontact houden. Buig het linkerbeen iets bij de knie, hou je torso recht. Daarna weer rechtop gaan staan met de voeten parallel aan elkaar.” Bij de neergaande beweging mag je even met het hoofd neigen, maar het hoeft niet. Het hele kniksje neemt slechts enkele seconden in beslag, is rechts je standbeen dan mag je ‘m ook andersom doen.

Zo heurt ’t dus. We hebben door de jaren heen heel wat succesvolle (en minder succesvolle) kniksjes de revue zien passeren. Een goed voorbeeld zagen we onlangs nog met dank aan onze eigen prinses Amalia.

Prinses Amalia maakt kniebuiging voor koning Felipe.
Beeld: NL Beeld

Tijdens de contraprestatie maakte zij namelijk indruk met een nette kniebuiging voor het Spaanse koningspaar – en dat op flinke naaldhakken!

Van deze tijd

Maar goed, zo’n kniebuiging op je stiletto’s, die bovendien alleen van vrouwen verwacht wordt…is dat eigenlijk nog wel van deze tijd? Bij het persgesprek van afgelopen vrijdag besloot een van de aanwezige journalisten de kroonprinses aan de tand te voelen over het oude gebruik. “Het is een traditie, maar ook echt een gebaar van respect, en daar houd ik me aan”, aldus de prinses. “En ook als gebaar van respect naar het Spaanse koningspaar heb ik dat dus gedaan”, voegde ze hier nog aan toe.

Hoewel dat misschien al duidelijk genoeg lijkt, kreeg Amalia, als moderne jonge royal, tóch nog de vraag of de gewoonte nog wel ‘van deze tijd’ was. “Ik vind het tonen van respect nog wel van deze tijd”, aldus de Prinses van Oranje. En daarmee basta. De reverence is here to stay!

Bron: Vorsten, All Things Amalia, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws