Zó spreek je de naam van prinses Ariane uit

Grote kans dat jij haar naam verkeerd uitspreekt!

Kleine meisjes worden groot, zo ook de jongste telg van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Prinses Ariane is dan – net als haar zussen Amalia en Alexia – ook uitgegroeid tot een prachtige jonge dame. Ook heeft de prinses net als haar oudere zussen een naam beginnend met de A, maar wist je dat we Ariane’s naam waarschijnlijk fout uitspreken?

Betekenis van de naam

Arianes naam heeft een betekenis, namelijk de eerbiedwaardige. Niet eerder is deze naam gegeven in de Nederlandse koninklijke familie, terwijl dit wel vaak gebeurt. Om de lijn door te trekken van de A’s – waaronder Amalia, Alexia en dus ook Ariane – zochten koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar een naam met een A. Hieruit werd dus de naam Ariane gekozen.

Populariteit

In Nederland is de naam Ariane nooit echt heel populair geweest. Rond de jaren zestig werden de meeste Arianes geboren, maar ook dit waren er niet veel. Maar 20 kinderen kregen namelijk de naam. Na de geboorte van de prinses steeg de populariteit van haar naam, maar dit was niet voor lang. In de jaren erna nam de populariteit dan ook weer af.

Vernoemd

Ondanks dat de naam Ariane niet eerder voorkomt in de Koninklijke familie, is dat bij haar tweede, derde en vierde naam wel het geval. De prinses is vernoemd naar haar betovergrootmoeder Wilhelmina, naar haar moeder Máxima en naar haar tante Ines, het zusje van Máxima. Ariane haar volledige naam is dan ook Ariane Wilhelmina Máxima Ines.

Uitspraak Ariane

Grote kans dat jij de naam van de prinses uitspreekt zoals je hem schrijft, met een -e aan het einde. Toch is dit anders, je spreekt haar naam namelijk uit zonder de -e aan het einde. Wanneer Willem-Alexander en Máxima hun dochter roepen, spreken ze het ook uit zonder de -e.

Bron: Royalty Online | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws