Drie hoeraatjes voor die ándere prinses Amalia!

Deze jonge prinses staat niet zo vaak in de schijnwerpers.

Natúúrlijk weten we dat onze eigen Amalia, de Prinses van Oranje, in december verjaart. Maar vandaag is er een ándere prinses Amalia jarig. Wie is deze jonge prinses eigenlijk? We stellen je aan haar voor!

Luxemburg

We hebben het over de prinses Amalia die in 2014 werd geboren in Luxemburg. Voluit heet ze Hare Koninklijke Hoogheid prinses Amalia Gabriela Maria Teresa van Nassau. De jonge royal, die vandaag tien kaarsjes mag uitblazen, is de oudste dochter van prins Félix van Luxemburg en zijn vrouw, prinses Claire.

Lekker gewoon

Hoewel onze eigen Amalia steeds vaker het podium betreedt, staat haar Luxemburgse naamgenootje een stuk minder in de schijnwerpers. Ze vertoeft samen met haar ouders en broertje in Frankrijk, waar het gezin een wijngaard heeft. Het Instagram-profiel van de onderneming geeft volgers regelmatig een kijkje in het sprookjesleven van de familie, en deelt traditiegetrouw voor al haar verjaardagen een leuke foto van de jonge Amalia.

Hoewel zij een prinselijke titel draagt, is de jongedame niet te paleize opgegroeid. In plaats daarvan geniet ze van het Franse leventje op een idyllische plek in het zuiden van ’t land. Bovendien staat de jonge Amalia na oom Guillaume, neefjes Charles en François, en haar vader pas op de vijfde plek voor de Luxemburgse troon. En dat betekent dat zij zich niet druk hoeft te maken over een rol als staatshoofd, maar lekker haar eigen gang kan gaan.

Amalia’s

Of de jongere prinses Amalia vernoemd is naar de meer dan tien jaar oudere prinses Amalia? Het moet gezegd worden dat de keuze verrassend is, omdat de royal naam al zo’n 150 jaar niet meer binnen de koninklijke/groothertogelijke families werd gebruikt. Wie weet hebben Willem-Alexander en Máxima hun Luxemburgse collega’s weten te inspireren door hun oudste dochter deze naam te geven. Maar helemaal uit het niets komt die voornaam niet. Als je de stambomen van beide (en gerelateerde) families nagaat, kom je een paar eeuwen terug wel een groot aantal Amalia’s tegen.

Hoe dan ook, we wensen de prinses uiteraard een fijne verjaardag toe. Van harte!

Bron: All Things Amalia, Beau Monde archief | Beeld: © Maison du Grand-Duc / Sophie Margue

Laatste nieuws