Bijzondere Garter Day voor Britse royals

Een koninklijke primeur!

Juni is altijd een drukke maand voor de Britse royal family. Traditiegetrouw vindt Trooping the Colour plaats in juni, en wordt er even later gezellig gekeuveld met bobo’s en prominenten in elegante outfits tijdens de Royal Ascot. Tussendoor staat er echter nóg een belangrijke traditie op de agenda: de jaarlijkse Garter Day Service!

Garter Day

Lintjes, medailles, grootlinten en ketens: bijna elke royal heeft door de jaren heen een imposante verzameling decoraties van verschillende ridderorden verzameld. Eén van de oudste en meest prestigieuze Europese ridderorden is natuurlijk de Orde van de Kousenband, ofwel de Order of the Garter.

Elk jaar vindt er bovendien met veel pomp and circumstance een zogenaamde ‘Garter Day’ plaats. Op deze dag komen de leden van de orde samen te Windsor Castle, en vindt de investituur plaats van eventuele nieuwe leden.

Ook gisteren was het weer zover! Na een druk weekend met Trooping the Colour en een fijne Vaderdag, was het tijd voor de de traditionele Garter Day. In vol ceremonieel ornaat – dat wil zeggen: een blauwe mantel, een kap met een flinke pluim, keten, en natuurlijk een kousenband – liep de stoet richting St George’s Chapel voor de Garter Day-dienst. Uiteraard gingen hierbij koning Charles en koningin Camilla op kop, en zij werden gevolgd door verschillende andere leden van de orde, waaronder prins William, prinses Anne, prins Edward, Richard, de hertog van Gloucester, en Birgitte, de hertogin van Gloucester.

 

Beeld: NL Beeld

Koninklijke primeur

Voor die laatste dame was er bovendien een bijzondere primeur weggelegd. Zij werd gisteren namelijk benoemd tot Royal Lady of the Most Noble Order of the Garter. En daarmee is zij de eerste persoon die niet van koninklijken bloede is, en tevens niet getrouwd is met de vorst of onmiddellijke troonopvolger die deze eer toebedeeld krijgt. Toe maar!

Naast de benoeming van Birgitte, werden ook The Lord Peach, The Lord Kakkar, en The Lord Lloyd-Webber gisteren geïnstalleerd als zogeheten ‘Knight Companions’ van de orde.

Pluim in de wind

Hoewel het weer beduidend beter was dan tijdens de verschrikkelijk regenachtige Trooping the Colour-ceremonie – er verscheen zelfs een zeldzaam Engels zonnetje – waaide er toch een behoorlijke wind langs St George’s Chapel. En dan die pluim op je hoofd onder controle houden? Da’s een hele klus!

Zo moet prins William duidelijk moeite doen om zijn Tudor cap op z’n hoofd te houden…

Order of the Garter 2024
Beeld: NL Beeld

…Wat er toe leidde dat Wills en oom Edward hun pluimen uiteindelijk maar af zetten.

Prins William en prins Edward bij Garter Day 2024.
Beeld: NL Beeld

Maar die arme Sophie, die als liefhebbend echtgenoot haar Edward kwam bewonderen?

Order of the Garter 2024 Sophie
Beeld: NL Beeld

Helaas was haar Jane Taylor-hoed, die ongetwijfeld slim vastgespeld zat in haar kunstige coupe, niet zo makkelijk af te nemen.

Prins William, hertogin Sophie en prins Edward, juni 2024.
Beeld: NL Beeld

Zodoende stond zij met één hand als aan haar hoofd gelijmd naast manlief. Ach ja, als je haar én hoed maar goed zitten, toch? Gelukkig is met de start van de Royal Ascot vandaag er nog genoeg gelegenheid voor elegante zomeroutfits voor de royals. Nu nog hopen dat het weer meewerkt!

Bron: Royal Central, Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws